Runtom Stornummer-sommar 2022

RUNTOM. GRUNDSUNDA TIDNING Äggboden –Medhjärta för lokalproducerat Längs vägen till Banafjäl står Äggboden. En obemannad handelsbod som varit verksam sedan 2003 och som erbjuder lokalproducerade delikatesser från hela Örnsköldsviks landsbygd. Sedan 1947 har det varit äggproduktion i Banafjäl. 2003 tog Fredrik Nylander och Peter Sellgren över driften och producerar idag ekologiska ägg och ägg från frigående höns. Men förutom det valde de att göra en gedigen insats för lokalbygden. – Historian bakom äggboden är dels att vi blev lite less på att ha folk springandes i hönseriet frågandes efter ägg. Sedan växte inspirationen när vi kikade på hönsinredningar och fick idén om att ha obemannad bod, berättar Peter Sellgren. I Äggboden finns en uppsjö av lokalproducerade delikatesser. Kött och äppelmust från Trehörningssjö, potatis från Sidensjö, fisk från Näske Lax och Skeppsmaln, Ubergs Tunnbröd, honung, blommor, svamp och till och med surströmming – om så det varit god fiske. Men framförallt finns det ägg att köpa.  Peter och Fredrik i agghallen. 135

RkJQdWJsaXNoZXIy MzE5MDM=