Runtom Stornummer-sommar 2022

117 RUNTOM. GRUNDSUNDA TIDNING Visst håller ni med om att det mesta smakar gott när det intas utomhus? En utflykt utan mat och fika är en trist tillställning, i alla fall om ni frågar mig! Går vi på en kortare utflykt så räcker det kanske med någon dryck och en macka och en godbit men en längre utflykt kräver mera mat och energi. Att laga mat utomhus behöver inte alls vara krångligt, det är bara fantasin som sätter gränserna. Jag hävdar att det mesta som du tillagar inne i spis och ugn går att fixa ute! Korv och hamburgare går alltid hem men ibland tröttnar man och vill testa något annat. Det som styr och begränsar är vad du har för redskap att tillgå. Det finns en uppsjö av produkter som du kan använda dig av för att laga mat ute som olika stekhällar, wokpannor, stormkök, kastruller mm. Krångla inte till det, skaffa dig en stekhäll av en storlek som passar ditt användningsområde, en avlagd gryta och ev ett stormkök så kommer du hur långt som helst. Jag lagar ofta mat utomhus, ofta på en muurika av något slag. På en vanlig muurika är det enkelt att tillaga en pytt eller en wok av rester du har kylskåpet eller frysen. Hacka i mindre bitar, salta, peppra och smaksätt med vad du vill och servera med en god kall sås så har du både använt rester samtidigt som du fixat en god enkel måltid. Saknar du en stekhäll så funkar det även med en vanlig stekpanna i gjutjärn. Ska du ut i skog och mark och saknar en panna/häll/grillgaller så kan du enkelt värma din mat i en vanlig engångsaluminiumform med papperslock. Färdigkryddad tacofärs, grillad kyckling mm är superenkel att värma på detta vis. Ställ den på glöden så är den varm och klar att fyllas i t ex tortillabröd, libabröd eller pitabröd som du sen toppar med lite sallad och dressing. Medan du äter din måltid så gräddar du enkelt en kladdkaka till efterrätt i samma typ av form. Använd ditt favoritrecept så blir det bäst! Ställ den bredvid glöden, vänd formen efter en stund och känn efter med en pinne när den börjar se klar ut. Det går ganska fort. Vill du ha en nyttigare efterrätt så hackar du frukt eller bär som du sedan gör ett knyte av i aluminumfolie. Toppa med några chokladbitar och nötter innan du virar ihop folien och värm sedan på glöden till chokladen smält. Grädden vispar du antingen klar hemmavid eller så häller du grädde i en plastpåse som du knyter ihop och skakar tills den är lagomt vispad. Vill du bara ha ett mackfika så är det hur lätt som helst att grädda matbröd på muurikan. Sätt en deg hemmavid med samma recept som du använder inomhus men tillsätt lite bakpulver eller hjortronsalt så jäser det upp bättre vid gräddningen. Kavla ut tunt på en skärbräda och nagga den om du vill men funkar utan det momentet också. Grädda tills det bildas bubblor och vänd kakan för att grädda ytterligare 30 sekunder. Supergott att äta med smör och pålägg men även gott att linda runt en grillad korv. Kom ihåg att bästa utflykterna är de som blir av! ■ SUSS SVENSSON Olle 070-525 48 91 • Rickard 070-211 39 30 • Kontor 0663-210 87 • Vi hyr ut personbilssläp med kåpa • Vi kör bort ris, träd och buskar • Utför grävjobb och transporter • Försäljning av saltad sand och olika sortiment av material • Snöröjning 

RkJQdWJsaXNoZXIy MzE5MDM=