Runtom 2020

 STAFETTPINNEN året som kommer på nyårsafton. Det måste vara roligt att arbeta och det får gärna vara utmanande och svårt. I år är det 47 år sedan jag gjorde min första getost. Jag är nu getostens Grand Old Lady i Sverige. Gide Gets ostar är oftast ystade på opastöriserad mjölk och en alldeles egen framodlad mjölksyrakultur, vilket gör att osten får en blommig yta och en specifik smak som härrör från platsen Djuptjärn i Trehörningsjö. Sedan 1973 har jag haft getter och sedan 1975 livnärt mig på främst på getskötsel. Det här med getterna bör- jade med att min mamma och farmor ville att min syster och jag skulle lära oss gamla hantverkstekniker som att spinna ull, tova, odla, bereda och spinna lin samt väva. Så kom turen till att vi skulle lära oss mjölka och göra ost. Några getter införskaffades och meningen var att vi bara skulle ha dem över sommaren men verkligheten blev en annan. Efter några år hade getterna blivit 36 och jag och min blivande man Sören Östman bildade Gideå Get. 1980 gifte vi oss och flyttade till Djuptjärn i Trehörningsjö och fördubblade get- besättningen och så småningom tog vi bort å:et och blev Gide Get. Sedan KRAVs begynnelse 1987 har vi varit KRAV-certifierade och min man och jag driver tillsammans den ekologiska getgården med ett 70–tal vuxna mjölk- getter av svensk lantras. Getosten är en del av mitt kulturarv då farmor var fäbodpiga som ung. Jag tillverkar bland annat traditio- nell färskost/kaffeost och Caprin, en halvhård getost med vitmögel på ytan, samt getmese av karamelliserad vassle som är gott till osten istället för marmelad och fantastisk smakhöjare i matlagningen. J ag föddes 1957 på Bollnäs BB i Hälsingland. Pappa Karl-Erik jobbade ett par år som slöjdlärare där. Vi flyttade hem till Flärke, Gideå, när jag var 14 dagar gammal. Pappa pendlade och jobbade som slöjdlärare i Kroksta de första åren men det blev för jobbigt för honom i längden så hösten 1960, under brinnande militär- övning med ”Flygande Tunnor” över hustaken och militärer smygandes i trädgården i Flärke, packade vi in oss i folkvagnsbussen, pappa Karl-Erik, mamma Kerstin, min stora syster Eleonor och mormor Hilma och jag och flyttade till vårt hus på Högbacksvä- gen i Kroksta. Mina barndomsminnen är främst kopplade till Flärke där vi tillbring- ade varje lov och nästan varje helg. Simskolan i Hattsjö och cykelturen dit är sådana, grannens häst Sporra som stod och väntade på oss på förmidda- garna för att vi skulle komma ut och borsta och pyssla om henne, jag minns än doften från hennes mule. Vår mamma och farmor lärde mig och min syster gamla hantverkstek- niker, som att spinna ull, tova, odla, bereda och spinna lin samt väva och så småningom att mjölka och göra ost. Som tonåringar fick syrran och jag tillsammans med Inger Wikman sommaren 1970, innan kommunsam- manslagningen, ett sommarjobb med att städa upp en gammal soptipp i Flärke. I samband med detta lärde vi känna syskonbarnen till Ruth och Estrid Eriksson i Gryssjön och det blev inledningen till åtskilliga turer med packmoppen runt Gryssjön och en livslång vänskap med Ruth och Estrid och vårt kulturarv som vi håller vid liv än idag som vaggvisor och att spå i kaffesump och stöpa bly och förutsäga Barnbarnen Zelda och Mira är det nu det mest fantastiskt att få följa. Tågluffa har jag gjort tre gånger i mitt liv. Första tågluffen med Karin Näsholm gjorde jag bland annat till Ungern och Rumänien kan det ha varit 1976 och till Tyskland, England, Nederländerna och Schweiz med Ann Marie Johansson då vi tittade på ost- mässor och småskalig livsmedelstek- nik och som utländska mässdeltagare fick vi ett fantastiskt mottagande trots att vi kom i regnkläder och med rygg- säckar. Min sista tågluff gjorde jag själv hösten 2019 på väg till ett gårds- mejeristmöte i Valencia i Spanien. Anna-Karin Gidlund ANNA-KARINGIDLUND FAMILJ: Gift sedan drygt 40 år med Sören Östman, tre vuxna barn och tre barnbarn BÄSTA EGENSKAP: Min största styrka är Kairos, en förmåga att ta tillvara tillfällen som bjuds i livet. Att se möjligheter och att gå från tanke till genomförande. SÄMSTA EGENSKAP: Otålig tidsoptimist med kort stubin. MOTTO: ”Det är inte i medvind utan i motvind som en drake stiger.” BÄSTAMEDGIDEÄLVDAL: Naturen och människorna. Fantastiskt roligt med alla unga människor som trivs och vill fortsätta att bo och jobba i och för den här bygden. LÄMNARÖVER STAFETTPINNEN TILL: Märta Lindqvist i Kärrsjö. " 53 RUNTOM. MAGASIN GIDEÄLVDAL ser möjl igheterna 

RkJQdWJsaXNoZXIy MzE5MDM=