Runtom 2020
18 RUNTOM. GRUNDSUNDA TIDNING Surströmming är idag ett kultur- arv i Sverige. Något en del av oss får uppleva och ”lära oss” att äta. Det kan för en del vara en utmaning i början, men många äter det även året om. – Vi står nu inför vår mest hek- tiska period. Under tiden slutet på april till slutet på maj tar vi emot 100 ton strömming som ska rensas och göras redo, samt ytterligare 15 ton filéer, berättar Johan Berlin som är produktionschef på Salteriet. Johan började sin surström- mingskarriär tidigt. Smaken för att jobba på salteriet började redan vid gymnasieålder då Johan började sommarjobba på salteriet. Sedan dess har engagemanget och drivet för surströmmingen och salteriet bara ökat. – Jag har inte tappat smaken eller tycket för surströmming. Fak- tum är att vi smakar av alla tunnor under sommarproduktionen, helt för att garantera kvalité. Det blir en del strömmingar kan jag meddela, säger Johan och skrattar. De dryga 115 ton strömmingen resulterar i ungefär 200 000 burkar som säljs över hela Sverige. – Det är roligt att se vilket stort intresse det blivit för surström- mingen internationellt, det är ju trots allt världens mest doftande mat. Johan Berlin jobbar på salteriet tillsammans med en person till, men de är aldrig ensamma under året. Under våren drillar extraarbe- tare in och sommaren välkomnar mellan 10 till 15 ungdomar att arbeta. I snitt räknar de med att vara fyra, fem stycken som arbetar i produktionen, men kan vara upp till 20 stycken. Att surströmmingen är en speciell matvara – är det nog ingen som blundar för. Men intresset för surströmming har ökat och sett till de tio senaste åren har produktio- nen växlat upp successivt. – Det växer fram influenser kring strömmingen och i mångt och mycket finns likheter interna- tionellt. Att fermentera fisk är helt klart något som kan växa ännu mer i framtiden. Dessutom ökar intresset för att bevara matkulturen i Sverige, vilket vi ser oss som en viktig del av. Nu står salteriet inför sommarens burkpaketeringar. Men titt som tätt kikar även turister in i produktio- nen. Många nyfikna människor vill fota och besöka verksamheten. – Vi tar sporadiskt emot besök till salteriet. Men vi har våra begräns- ningar i och med att vi arbetar med mat i lokalen – vilket inte gör det möjligt att helt öppna salteriet. Dock tar vi, i mån om tid, emot gäster som intresserar sig för det vi gör. Vi hade mycket besök under O-ringen. Lokalt i området finns också ett stort intresse. Johan bor själv i Finna, några få kilometer från produktionen. Skagshamn med närliggande Skeppsmaln välkomnar till mycket fin natur och semestran- de hemma. – Fyren i Skeppsmaln är en tveklös favorit. Vilken utsikt! Men även Bergön och gäddfiske lockar mig. Jag ser positivt på att stötta den lokala bygden och fortsätta satsa för att fler turister ska komma till området.• Johan Berlin, salteriet. RESTAURANG • MUSEUM • SERVICEHUS • STÄLLPLATSER • VANDRINGSLEDER Besök Fiskevistet med restaurang och museum med bl.a surströmmingsutställning. Servicehus och elstolpar finns att hyra. Fyrstigen, Lotsstigen och Landhöjningsstigen är populära vandringsleder. Vi serverar även mat på Puttom-restaurangen under sommaren! Välkommen till Skeppsmaln! www.fiskevistet.se Fiskevistets restaurang har öppet juni - juli - augusti För meny, bokningar och öppettider se: www.fiskevistet.se SKEPPSMALNS KAPELLAG
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MzE5MDM=