Runtom Stornummer 2019 bläddringsbar

22 RUNTOM. ANUNDSJÖ AKTUELLT I den ålderstigna byn Hädanberg finns ett 20-tal hushåll och ett jordbruk. His- toriskt sett har byn varit relativt stor, men likt andra byar i Anundsjö brottas den med att få folk att bo kvar. Sedan två år tillbaka har dock en ny verksam- het tagit plats i byn. Ett microbryggeri har startat och sedan i mars finns ölen tillgänglig att köpa. Bakom bryggeriet står två par fäder och söner, Jörgen och Per Tellström och John och Andreas Heffsten. Ingen av dem bor i Hädan- berg men har sina rötter i byn. – Vi äldre är födda i byn och alla har ju sina rötter därifrån, så att brygga ölen just där kändes viktigt, säger en av grundarna John Heffsten. Förutom ett gediget intresse för öl hade de fyra skaparna noterat att det inte fanns någon lokalproducerad öl i Örnsköldsvik som många andra kommuner har, åtminstone inte öl som ges ut på marknaden. – Ett tidigt mål var att göra en mer kommersiell produkt, berättar John. Vi trodde att det skulle ta oss ett år att få ut ölen på marknaden, men det var svårare än vi förväntat oss. – Till en början använde vi väldigt enkel utrustning. Ganska snart insåg vi dock att vi ville ta detta ett steg längre och köpte då in bryggverk och automatiserade bryggeriet. Den stora utmaningen har varit att få fram en god kvalitet i recepten så att vi kan återskapa varje öl så att den smakar likadant nästa gång vi brygger. Efter två och ett halvt år av prövan- de utav olika recept och bryggtekniker är de äntligen nöjda med kvaliteten på sin öl. I mars fick de tillstånden godkända från Systembolaget och alla tillståndsmyndigheter som behövs. Idag levereras ölen till krogar i Örnsköldsvik, till exempel Public. Eftersom produktionen är liten har de begränsat sig ganska kraftigt till vissa restauranger och kan de i dagsläget inte leverera den mängden som krävs för att sälja ölen fritt på Systembola- get. Men kontaktar man bryggeriet först finns möjlighet att köpa Hädan- bärs även på bolaget. Deras logga är starkt inspirerad av gamla loggor från idrottsföreningen i Hädanberg och de flesta av namnen på ölsorterna kommer från platser runt om byn. ”Hädanbärs Lia” och ”Hädan- bärs Rödtjärn” är två av namnen, ena hämtat från en brant backe utanför byn och andra från en tjärn i närheten där fisken är röd. – Vi har gjort en fantastisk resa och fått fint gensvar, säger John. Public berättar att de säljer jättebra just nu och vi har fått otroligt fina omdömen på vår öl från kunder. Många utifrån vill gärna testa lokalproducerad öl och för vissa är det en trend att prova sådan öl på de platser där lokalprodu- cerat erbjuds. Stödet från byn beskriver John som fantastiskt. De har fått bra hjälp med lokaler och många tycker det är roligt att det händer något i Hädanberg. – Just nu går det lite för bra, säger John och skrattar. Tillsammans skulle jag tro att vi lägger ned en heltids- tjänst på detta, men med tanke på efterfrågan som är idag har vi varken resurser eller kapaciteten att möta det. Så nu gäller det att få till produktionen så att vi kan leverera tillräckligt. Trots att en av grundtankarna med microbryggeriet var att driva det ute på landsbygden, har avståndet från centrum medfört stora utmaningar. – Vi kör på dåliga vägar och det är stora svårigheter med frakterna, menar John. Det är många faktorer som hade förenklats genom att driva företaget mer centralt. Detta är ett problem som kommunerna måste job- ba mer med om de vill ha företag på landsbygden. Istället för att ta avgifter måste de stötta företag här ute och se problemen vi har, inte bara de som finns inne i stan. Ett populärt inslag som bryggeriet erbjuder är olika företagsevent. Ett av dessa är en bryggarkurs där man som gäst får besöka bryggeriet i Hädanberg och delta i hela processen, från malning utav malten till själva bryggningen. – Det har varit mycket populärt att få komma ut hit och se hur det går till när man brygger öl, berättar John. Tanken att ha företagsevent har funnits hela tiden. Vi vill ju kunna visa upp byn och visa att man inte behöver vara i stan för att hålla på med projekt som detta.• Det är möjligt att driva företag på glesbygden. Inte helt enkelt, men fullt möjligt. Det är Hädanbergs Bryggeri ett bevis på. 2017 testade fyra grabbar på hantverket bakom ölbrygg- ning, i hopp om att ta fram en produkt som kan säljas på marknaden. Två år senare har ölen den kvalité de strävade efter, och eftersom den härstammar från Hädanberg blev det självklara namnet Hädanbärs! TEXT: SANNA SÖDERLUND FOTO: PRIVAT Hädanbergs eget ölbryggeri VI HAR GJORT EN FANTASTISK RESA OCH FÅTT FINT GENSVAR. RESTAURANG PUBLIC BERÄTTAR ATT DE SÄLJER JÄTTEBRA JUST NU OCH VI HAR FÅTT OTROLIGT FINA OMDÖMEN PÅ VÅR ÖL FRÅN KUNDER. // JOHN

RkJQdWJsaXNoZXIy MzE5MDM=