Runtom Stornummer 2019 bläddringsbar

132 RUNTOM. Augusti är den stora surströmmingsmå- naden. Tredje torsdagen den månaden är det traditionellt surströmmingspremiär. De flesta äter den klassiska fisken med potatis, tomat, dill, lök och gräddfil. Att äta den som en klämma, på tunnbröd, är ett annat vanligt sätt att njuta av delika- tessen. Men det finns fler. TEXT OCH FOTO: OLOF WIGREN T obias Andersson är kökschef på Ulvö Hotell. Han menar att man kan piffa upp surström- mingsfesten med mer tillagade tillbehör. – Syra löken, grilla eller torka tomaterna, gör en mandelpotatispuré med Västerbottensost. Det höjer upplevelsen en smula. Dessutom anser Tobias att surströmmingen är en utmärkt men underskattad smaksättare. – Surströmmingen har massor av umami i sig (den femte smak grundsmaken – vår anm.), precis som exempelvis Parmesanost. Den ger runda, stora, fylliga smaker. Det gör den spän- nande att laborera med. – Ett enkelt men effektfullt sätt är att byta ut ansjovisen mot surströmming i Janssons Frestel- se. Du kan också blanda i lite surströmming i en kantarellstuvning, säger Tobias. Han tipsar även om hur du kan spara sur- strömmingen som blir kvar i burken efter att alla ätit sig mätta. – Lägg filén eller fileérna i en syltburk, skruva på locket och sedan kan du ta fram den en vecka senare. * * * Surströmming är svensk husmanskost och kan ätas när som helst. Jag anser för egen del att surströmmingen är Norrlands egen nationalrätt och jag är full av beundran för de saltörer och entusiaster som gör att traditionerna lever vidare och att intresset för surströmming sprids i vidare kretsar. De är verkliga kulturbärare. Surströmming på nya sätt FAKTA OM SURSTRÖMMING  • 2 400 000 personer äter surströmming. • 49,32 procent av dessa äter en gång per år. • Maximal produktionskapacitet är 1 200 000 burkar. • Normalproduktionen är cirka 950 000 burkar. • En habitué (vaneätare) äter cirka sju strömmingar per måltid. • En proselyt (nyvunnen anhängare) äter cirka två strömmingar. • Genomsnittet är fyra strömmingar. Nu är det snart midsommar och jag ser fram emot en sommar med flera surströmmingsmid- dagar vid havet. Jag har redan ätit surströmming över tio gånger i år och haft några av årets bästa stun- der i samband med det. Avslutningsvis tycker jag att det är hög tid att reda ut ett utbrett missförstånd: Surströmming luktar inte, den d o f t a r!• Augusti är den stora surströmmingsmånaden. Tobias Andersson, Ulvö Hotell.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzE5MDM=