Procross 2-2025

4 KETOS 3§ GHW VP§O¦QGVND K¸JODQGHW RPJLYHW DY KHNWDU QDWXUEHWHVPDUNHU GULYHU $QGHUV (ULNVVRQ WLOOVDPPDQV PHG V¸QHUQD (ORI RFK (ULN HQ NRQYHQWLRQHOO PM¸ONSURGXNWLRQ 6HGDQ Q§JUD §U WLOOEDND ¦U GHW 3UR&5266 VRP GRPLQHUDU L ODJ§UGHQ Ȃ HWW JHQRPW¦QNW YDO VRP ERWWQDU L O§QJ HUIDUHQKHW RFK W\GOLJD P§O ProCROSS passade vår filosofi )U§Q Q\ȴNHQKHW WLOO KHORPY¦QGQLQJ Redan 1984 väcktes intresset för korsningar på gården när en svart tjur användes till de röda kvigorna. Avkommorna imponerade, och tankarna på att fortsätta korsa har funnits PHG L WDQNDUQD O¦QJH 'HW YDU I¸UVW HIWHU ȵHUD VDPWDO PHG avelsrådgivare och ett tydligt fokus på framtidens ko som Elof tog steget till ProCROSS. ! 9L YLOOH KD HQ UREXVW RFK K§OOEDU NR PHG EUD EHWHVH΍HNWLYLWHW En ko som klarar av våra förutsättningar här på höglandet, säger Elof. Efter att ha besökt gårdarna i Skråmered och Törlan, som länge arbetat med ProCROSS, bestämde sig familjen Eriksson för att satsa fullt ut. De första doserna Montbéliarde köptes in 2019 – resten är historia. 5REXVWD NDOYDU RFK H΍HNWLYLWHW L EHWHV GULIWHQ På Stigåsa märks skillnaden. Kalvarna från ProCROSS är piggare, hungrigare och har en god tillväxt på enbart grovfoder och bete. Kraftfodret har man kunnat minska för ungdjuren och ändå nå tillfredsställande tillväxt. > De dricker 8 liter sötmjölk upp till 2,5 månads ålder och tar verkligen för sig. Det märks att de har livskraft, säger Elof. Betesdriften är central för gården, och det är tydligt att korsningsdjuren är bättre rustade får våra förhållanden än de tidigare renrasiga. De tar för sig på naturbetena och kvigorna kommer in med gott hull även efter en lång betessäsong. 1\ ODGXJ§UG RFK IUDPWLGVP§O I december 2024 togs nästa stora steg – en helt ny ladugård med två Lely-robotar. Just nu mjölkas 80 kor , men målet är att expandera till omkring 110 mjölkande. > Det är en vanlig myt att ProCROSS-djur skulle vara svårhanterliga i robot. Vi märkte ingenting av det – övergången gick otroligt smidigt, konstaterar Elof. Avkastningen ligger i dagsläget på 12 500 kg ECM med 4,3 % fett och 3,7 % protein. Målet är att med tiden nå 14 000 kg ECM och samtidigt öka hållbarheten i besättningen. En ökning av antalet laktationer per ko är en tydlig del av avelsmålet.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzE5MDM=