ProCROSS vinter/vår 2023

INTERNATIONELLT KORSNINGSSYSTEM 3 - R A S K O R S N I N G COOPE X MONTBÉ L I ARDE | V I K I NGGENE T I CS VINTER/VÅR 2023

ProCROSS Klimatarbetet viktigare än någonsin Att möta framtidens krav på hållbar mjölkproduktion från konsumenter och samhället är en stor utmaning. Med ProCROSS har vi via strategiskt avelsarbete och planerad djurförsörjning möjlighet att sänka klimatpåverkan i mjölkproduktionen. 'HW S§J§U I¸UV¸N L ȵHUD O¦QGHU G¦U IRNXV ¦U S§ NOLPDW RFK SURGXNWLRQVH΍HNWLYLWHW 'H YLVDU DWW 3UR&5266 GMXU ¦U PHU H΍HNWLYD RFK ger lägre utsläpp. Detta stämmer överens med signaler vi fått från er djurägare som har stor erfarenhet av ProCROSS, som att djuren mjölkar ȵHU ODNWDWLRQHU RFK DWW J¸GVHOQ LQQHK§OOHU HQ O¦JUH P¦QJG NY¦YH 'HW betyder att kon använt en större del av det protein du utfodrat till att göra kött och mjölk. ProCROSS-djuren ger ökad livslängd Sänkt rekrytering med 10 procentenheter ger minskad klimatpåverkan med 6%. Utnyttja tillväxtpotentialen i kalvar och ungdjur och satsa på låg inkalvningsålder. Då får vi kor som lever länge och ger hög livstidsavkastning. +¦U ȴQQV PDVVRU PHG SHQJDU DWW VSDUD RFK klimatnytta att vinna. Med bättre foderomvandlingsförmåga i kombination med ökad slaktvikt görs stora vinster. Dessutom har ProCROSS-djuren ett bättre betesutnyttjande vilket ger en ökad biologisk mångfald. Med ProCROSS är det möjligt att nå klimatmålen och sänka CO2 belastningen. Vi går en spännande framtid till mötes med stora möjligheter till en klimatvänlig produktion. ProCROSS-kon ligger i tiden med sin gröna SURȴO E§GH XU HWW O¸QVDPKHWV RFK NOLPDWSHUVSHNWLY PROVAD PROGRESSIV PRODUKTIV 2 2 Klimatarbetet viktigare än någonsin 3 Hur fungerar det? 4 Les Hansen’s studie 5 Upper Farm, UK 6 World Dairy Expo, USA 7 ProCROSS konferens på Öland 8 ProCROSS raser - Coopex Montbeliarde 9 ....... Revision av avelsmålet ISU Montbeliarde 10 .... ISU Montbeliarde 10 .... Topp MO 11 .... Topp MO 12 .... PACTOLE 13 .... REDROCK 14 .... PORTORICO 15 .... PALADIO 16 .... PITTSBURGH / ODYNO 17 .... PANCHO / PANDORE 18 .... PAGNOL / MINNESOTA 19 ProCROSS raser-VikingRed 20 .... Topp VikingRed 22 .... VR VIMO 23 .... VR HAMZE P 24 .... VR VEHMAA / VR FEATHER 25 .... VR FOLKI / VR BOGAR P 26 ProCROSS raser-VikingHolstein 27 .... Topp VikingHolstein 29 .... VH SWISH / WH SADUDU 30 .... VH ALLOY / VH SHEIK P 31 .... VH GIF / VH SAGE PP INNEHÅLL

S historia ProCROSS Hur fungerar det? Att använda ett korsningsystem byggt på 3 NRPSOHWWHUDQGH UDVHU VHV VRP GHW PHVW H΍HNWLYD V¦WWHW LGDJ 'HWWD G§ NRUVQLQJVH΍HNWHQ UHGDQ HIWHU några generationer stabiliserar sig på 86%, vilket ger HQ K¸JUH RFK M¦PQDUH NRUVQLQJVH΍HNW ¦Q YLG UDVHU och enklare än med 4 raser. Viking Holstein, SRB och Coopex Montbeliarde som kombination gynnar din EHV¦WWQLQJ S§ ȵHUD ROLND V¦WW EODQG DQQDW JHQRP ökad livslängnd, hälsa, fruktsamhet och lönsamhet. Procross är det enda korsningskonceptet som stöds av 20 års vetenskapliga studier både i fält och via universitet. University of Minnestota presenterade 2019 slutresultaten från den längsta studien av korsningar i mjölkbesättningar som någonsin genomförts. Korsning generation G1 G2 G3 G4 G5 G6 G7 G8 2-raser 100% 50% 75% 63% 69% 66% 67% 67% 3-raser 100% 100% 75% 88% 88% 84% 86% 86% Genomsnittlig heterosis 86% VikingRed Holstein Montbeliarde Holstein KORSNING Montbeliarde x Holstein Född av en Holstein som inseminerats med en VikingRed tjur. KORSNING VikingRed x Montbeliarde x Holstein Hennes mor är korsning mellan VikingRed x Holstein som inseminerats med en montbéliarde tjur. KORSNING Holstein x VikingRed x Montbeliarde x Holstein 3

Holstein ProCROSS Livstidsproduktion (kg mjölk) 31,819 35,308 Livstidproduktion F+ P 2,132 kg 2,477 kg Livstidslönsamhet $2,823 $3,743 Daglig vinst $3.95 $4.29 Resultat från University of Minnesota, Juli 2019 KWWSV ZZZ DQVFL XPQ HGX VLWHV DQVFL XPQ HGX ȴOHV SURFURVVB \HDUBVWXG\BUHVXOWVBNJBQHZ SGI +33% för ProCROSS kor jämfört med Holsteinkor. LIVSTIDSLÖNSAMHET DR 1A INS +10% FLER PRODUKTIONDAGAR +147 DJURHÄLSOKOSTNADER SLAKTVÄRDE FODEREFFEKTIVITET +8% -26% +16% FERTILITET I 2a och 3e laktation är dräktighetsprocenten efter 1a ins 35% för Holstein kor mot 45% för ProCROSS kor. I genomsnitt seminereras Holstein 2,4 gånger och 1,9 gånger för ProCROSS kor. HÄLSA Veterinärkostnaden minskade med 26% i 2a och 3e laktation för ProCROSS besättningar jämfört med Holstein besättningar. LIVSLÄNGD 41% av ProCROSS kor når 4e laktation gentemot 21% för Holstein. I genomsnitt hade ProCROSS korna GDJDU ȵHU L SURGXNWLRQ XQGHU VLQ livstid jämfört med Holstein. FODEREFFEKTIVITET 3UR&5266 NRU SURGXFHUDU JUDP )HWW Protein per kilo ts foder mot 124gram för renrasig Holstein. ProCROSS kor har 8% bättre IRGHUH΍HNWLYLWHW SLAKTVÄRDE Ökningen i slaktvärde beror på HQ K¸JUH NODVVLȴFHULQJ VDPW färre självdöda kor. 4

Profil Hos Ian, Anne och Will Nixon på Upper Farm i Storbritannien har ProCROSS gjort stor skillnad. Deras holsteinkor vann ȵHUD SULVHU L E¸UMDQ DY WDOHW 7URWV HWW Y¦OSODQHUDW DYHOVDUEHWH S§ J§UGHQ EOHY NRUQD LQWH E¦WWUH 9HWHULQ¦UNRVWQDGHUQD ¸NDGH VDPWLGLJW VRP SURGXNWLRQHQ RFK NRUQDV OLYVO¦QJG PLQVNDGH 'H WYLQJDGHV ¸ND UHNU\WHULQJHQ IU§Q SURFHQW WLOO SURFHQW RFK VQDUW NXQGH GH LQWH SURGXFHUD WLOOU¦FNOLJW PHG NYLJRU I¸U DWW EHK§OOD EHV¦WWQLQJVVWRUOHNHQ Snabb start med en ny avelsstrategi Ian och Will köpte 79 dräktiga ProCROSS-kvigor från Danmark XQGHU )¸U DWW VQDEEW I§ LQ NRUVQLQJVGMXU L EHV¦WWQLQJHQ L NRPELQDWLRQ PHG DWW GH EHK¸YGH ȵHU UHNU\WHULQJVGMXU ! 9L KDGH VHWW UHVXOWDWHQ IU§Q I¸UV¸NHQ RFK ODQWEUXNDUQDV HUIDUHQKHWHU L 86$ 9L V§J DWW 3UR&5266 PLQVNDGH GH EHN\PPHU YL XSSOHYGH L Y§U EHV¦WWQLQJ EHU¦WWDU ΖDQ 'H LQN¸SWD GMXUHQ KDGH E¦WWUH K¦OVD RFK IHUWLOLWHW 'H NDOYDGH O¦WW RFK SURGXFHUDGH P\FNHW PM¸ON PHG K¸JD KDOWHU Positiva resultat har gett ett överskott på kvigor 5HNU\WHULQJHQ KDU VHGDQ V¦QNWV IU§Q SURFHQW WLOO procent. Något som haft stor påverkan på gårdens ekonomi. ! (Q EHVSDULQJ S§ ¸UH SHU NJ PM¸ON 5HNU\WHULQJVSURFHQWHQ J¸U HQ HQRUP VNLOOQDG S§ HNRQRPLVND UHVXOWDWHW L I¸UHWDJHW säger Peter Long, gårdens ekonomirådgivare. ΖGDJ ȴQQV DY GH LQN¸SWD 3UR&5266 NYLJRUQD IU§Q fortfarande kvar i besättningen som femtekalvare. Det går att jämföra med holsteinkvigorna från samma år, där endast 16 av ȴQQV NYDU Hos Nixons har avkastningen från betet ökat med 600 kg per NR 'H KDU ¦YHQ ¸NDW SURGXNWLRQHQ DY IHWW RFK SURWHLQ PHG SURFHQW IU§Q WLOO XWDQ DWW IRGHUP¦QJGHQ ¸NDW 6DPtidigt har veterinärkostnader och övriga kostnader minskat och kalvvärdet ökat. Allt ProCROSS lovade har infriats. Att arbeta med kor som kräver mindre arbete har varit livsförändrande och givit oss en enNODUH YDUGDJ DYVOXWDU :LOO Om gården > Antal kor 360 mjölkande 100% ProCROSS 8 400 kg 4,5% fett 3,5% protein > Höstkalvningar Augusti-Oktober 23% rekrytering Upper Farm, UK ProCROSS sänkte UHNU\WHULQJVNRVWQDGHQ PHG 5 )LJXU N¸SWHV GU¦NWLJD 3UR&5266 NYLJRU IU§Q 'DQPDUN 6DPPD SHULRG VDWWHV UHQUDVLJD KROVWHLQNYLJRU LQ L SURGXNWLRQ ΖGDJ ȴQQV HQGDVW DY GH LQVDWWD KROVWHLQGMXUHQ NYDU 0HGDQ DY GH N¸SWD 3UR&5266 GMXUHQ ȴQQV NYDU L EHV¦WWQLQJHQ 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 ProCROSS Holstein Andel överlevande kvigor från 2017 Antal dr kvigor 2017 Antal 5:e kalvare Antal dr i 5:e laktaƟon

ProCROSS Nyheter 8QGHU K¸VWHQ GHOWRJ 9§[WRUS /DQWEUXN $% S§ :RUOG 'DLU\ ([SR :'( L 0DGLVRQ :LVFRQVLQ 'HW YDU I¸UVWD J§QJHQ Q§JRQVLQ HQ J§UG XWDQI¸U 1RUGDPHULND SUHVHQWHUDGHV :'( ¦U Y¦UOGHQV VW¸UVWD PM¸ONP¦VVD RFK VRP HQ GHO DY SURJUDPPHW VNHU GLJLWDOD J§UGVEHV¸N PHG SUHVHQWDWLRQ DY J§UGHQ RFK HIWHUI¸OMDQGH IU§JHVWXQG Lean och ProCROSS i fokus För 12 år sedan valde Skråmered att satsa på Lean och ProCROSS, som gett dem stor framgång. Sedan Katarina och Anders tog över gården 1996 har gården växt och större NUDY VW¦OOV S§ OHGDUVNDS RFK VWUXNWXU '§ KDU OHDQ YDULW HWW EUD YHUNW\J ΖGDJ ȴQQV NRU VRP PM¸ONDU NJ (&0 PHG IHWW RFK SURWHLQ (Q VWRU VNLOOQDG ¦U DWW GH NXQQDW PLQVND UHNU\WHULQJHQ (QOLJW $QGHUV ¦U GHW WDFN YDUH 3UR&5266 Det har gjort att de kan sälja 100 kvigor varje år, korna i EHV¦WWQLQJHQ EOLU ¦OGUH RFK SURGXNWLRQHQ KDU G¦UPHG ¸NDW Tydlig plan framåt 'HQ DPHULNDQVND SXEOLNHQ ȴFN RFNV§ YHWD DWW GH ȴQQV HQ W\GOLJ SODQ I¸U KXU J§UGHQ VND XWYHFNODV L IUDPWLGHQ 6¸QHUQD 2VNDU RFK )LOLS ¦U GHO¦JDUH L I¸UHWDJHW RFK IDPLOMHQ ¦U L IXOO J§QJ PHG DWW E\JJD HQ ELRJDVDQO¦JJQLQJ I¸U DWW SURGXFHUD HO Ζ IUDPWLGHQ KRSSDV GH S§ DWW NXQQD N¸UD VLQD WUDNWRUHU RFK PDVNLQHU S§ HJHQSURGXFHUDG JDV Frågor från amerikanerna 3XEOLNHQ YDU LPSRQHUDGH RFK DSSO§GHUDGH GHQ ȴQD SUHVHQWDWLRQHQ DY YHUNVDPKHWHQ RFK ȴFN P¸MOLJKHW DWW ställa frågor till Katarina, Anders och sonen Filip. En i SXEOLNHQ XQGUDGH YDG VRP YDU KHPOLJKHWHQ PHG DWW NXQQD V¦OMD V§ P§QJD NYLJRU '¦U YDU VYDUHW HQNHOW HQOLJW $QGHUV 1LOVVRQ ¦OGUH GMXU RFK O¦JUH UHNU\WHULQJ Läs mer om Skråmered och WDE på vår hemsida vxa.se Skråmered historiska på World Dairy Expo 6

'HQ VHSWHPEHU VDPODGHV LQWUHVVHUDGH ODQWEUXkare, rådgivare och experter på Öland för en tvådagars 3UR&5266 NRQIHUHQV )RNXV YDU NOLPDW K§OOEDUKHW RFK HNRQRPL 8QGHU I¸UVWD GDJHQ SUHVHQWHUDGHV Q\D UHVXOWDW IU§Q ΖWDOLHQ PHG IRNXV S§ NOLPDWDYWU\FN 5HVXOWDWHQ YLVDU DWW 3UR&5266 M¦PI¸UW PHG KROVWHLQ JHU > O¦JUH ULVN I¸U XWVODJQLQJ > 20% högre slaktvärde > O¦JUH XWVO¦SS SHU NJ IHWW RFK SURWHLQ > O¦JUH XWVO¦SS S§ EUXWWR LQW¦NWHQ > O¦JUH XWVO¦SS SHU NURQD PM¸ON IRGHU 9L JMRUGH ¦YHQ P\FNHW XSSVNDWWDGH J§UGVEHV¸N KRV 0DJQXV /DUVVRQ /§QJO¸W RFK %U¸GHUQD $QGHUVVRQ S§ 8OOHYL 7U¦΍HQ EM¸G ¦YHQ S§ I¸UHGUDJ IU§Q )UHGG\ )LNVH VRP SUDWDGH RP YLNWHQ DY DWW V¦QND UHNU\WHULQJVJUDGHQ för att öka gårdens lönsamhet och mjölkavkastning. Brian Hazel från Minnesota berättade om sin gård och GHVV XWYHFNOLQJ IU§Q HQ UHQUDVLJ KROVWHLQ EHV¦WWQLQJ WLOO ProCROSS. (Q XSSVNDWWDG WU¦΍ PHG VWRUW HQJDJHPDQJ 7XVHQ tack till alla som deltog. ProCROSS konferens på Öland 7 ProCROSS Nyheter

PROCROSS RASER Montbeliarde från Coopex Mjölk Ost specialist Robust Flexibel Anpassad för olika driftsystem: • Bete - bra klövar & ben. Klarar att gå långa sträckor • Lättskötta kor med bra temperament. • Korrekt kors 95% lätta kalvningar, XWDQ DVVLVWDQV • Bra grovfoderomvandlare. Bete • 50% DY PRQWEHOLDUG GMXUHQ K§OOV i en extensiv produktion i Frankrike. Montbeliard seOHNWHUDV S§ PM¸ONSURGXNWLRQ UREXVWKHW IXQNtionella ben och fömågan att omvandla bete och grovfoder till mjölk. Köttvärde ȏ +¸J SRWHQWLDO I¸U VOXWJ¸GQLQJ DY NRU RFK WLOOY¦[W KRV XQJGMXU • 400 kg YLG P§QDGHU VODNWYLNW • 1,35 kg daglig tillväxt Ostspecialist • Överlägsen proteinkvalité, hög frekvens av kasein BB & A2A2 • Bra protein/fett kvot - 3,95% fett & 3,5% protein ȏ 0\FNHW K¸J PDVWLWUHVLVWHQV L UDVHQ • Främsta rasen I¸U YDUXP¦UNHV VN\GGDG RVW W H[ /H &RPW« 422 238 kor i kokontroll i Frankrike 8845 kg, 3,92% fett, 3,5% protein Ulemo daughter Hälsa Holstein Montbeliarde Överlevnad - kor i 5:e laktation och äldre 10% 19% Fertilitet Ins/dräktighet 2.4 1.7 Kalvningsintervall (dagar) 420 392 Könssorterad ins. (%) 14.7% 28.2% Dräktighetsprocent könssorterat, kvigor 58.5% 62.5% Spara 25% av doserna 8

Förändringar nya ISU > 6W¦UNW KXOO RFK N¸WWY¦UGH > ˜NDG YLNW S§ IXQNWLRQHOOD HJHQVNDSHU K§OOEDUKHW RFK MXYHUK¦OVD > Ombalanserat fett och proteinhalterna > Ökad vikt på avelsvärdet för temperament % ISU 2012 ISU 2022 PRODUKTION 45,0 31,0 JUVERHÄLSA 14,5 20,0 FRUKTSAMHET 18,0 11,0 HÅLLBARHET 5,0 11,0 TILLVÄXT/KÖTTVÄRDE - 8,7 EXTERIÖR 12,5 12,8 TEMPERAMENT - 2 MJÖLKBARHET 5,0 3,5 ISU 2022 PRODUKTION JUVERHÄLSA FRUKTSAMHET HÅLLBARHET TILLVÄXT/KÖTTVÄRDE EXTERIÖR TEMPERAMENT MJÖLKBARHET 31 % 20 % 11 % 11 % 8,7 % 12,8 % 3,5 % 2 % Revision av avelsmålet ISU Montbeliarde 9 KALVNING FAR KALVNING FAR % lätta kalvningar (utan hjälp) Från 48 till 50 Mycket svåra Från 51 till 77 Svåra Från 78 till 88 Normala Från 89 till 94 Lätta Från 95 Väldigt lätta

PROCROSS RASER Montbeliarde från Coopex Topp ISU ISU 188 ISU 184 ISU 178 10

Mjölkbarhet PANDORE 120 PANCHO 119 PAGNOL 119 Reslighet PAGNOL 94 PACTOLE 99 REDROCK 100 TOPP TRE Montbeliarde Mjölkmängd PORTORICO 1632 PALADIO 1631 ODYNO 1409 Temperament PAGNOL 129 PANDORE 127 MINNESOTA 117 11 Juver PORTORICO 131 PANCHO 131 PITTSBURGH 129 Framjuver PANCHO 135 PORTORICO 134 ODYNO 126

PACTOLE MISTIK [ JILBEER | GAMBETTA ] | JOLIMOME | HOBBIT EXTERIÖR FR 5245423226 | N° 96871 | MTF | MIF M SPRINGINSFELD DOMINIQUE | DURMENACH 68480 FUNKTION ISU 188 PRODUKTION Mjölk Protein (kg) Fett (kg) Protein (%) Fett(%) +1240 +55 +58 +0,21 +0,16 +0,6 HÄLSA & FERTILITET JUVERHÄLSA CELLER KLINISKA MASTITER FERTILITET FERTILITET ÄLDRE KOR FERTILITET KVIGOR KALVNING 1 :A INS LIVSTIDSPRODUKTION -1 0 1 2 2,5 KROPP BRÖSTBREDD BRÖSTDJUP KORSLÄNGD KORSBREDD KORSLUTNING RESLIGHET BENEGENSKAPER HASVINKEL FOTVINKEL BEN BAKIFRÅN JUVER FRÄMRE ANFÄSTNING BAKJUVERHÖJD BAKJUVERBREDD JUVERDJUP JUVERBALANS LIGAMENT SPENPLACERING FRAM SPENPLACERING BAK SPENRIKTNING SPENAR SPENLÄNGD SPENFORM KÖTTVÄRDE 88 100 112 124 130 106 100 112 111 102 101 99 125 88 119 100 127 110 116 130 115 118 133 97 111 108 94 88 88 92 SEXAD & KONVENTIONELL -1 0 1 2 2,5 MUSKELFYLLNAD UNGNÖT MUSKELFYLLNAD MKALV +2 +2 +1,6 +1,6 +1,3 +0,8 +0,9 +1,5 +68 127 Produktions index MJÖLKBARHET 102 TEMPERAMENT 100 Kalvningar f Kalvvitalitet f 95 95 Döttrar 0 Besättningar 0 Säkerhet 74% K-Kas B-Kas BB A2A2 88 100 112 124 130 -1 0 1 2 2,5 LÅG NERVÖS HÖG LUGN -0,6 +0,4 NYTT NYTT STÖRRE BRED DJUP LÅNG BRED ÖVERBYGGD HÖG BÄTTRE KROKIG BRANT PARALLELL BÄTTRE STARK HÖG BRED GRUNT FRAMTUNGT STARK TÄTT VITT INÅT KORTA TJOCKA HÖGT HÖGT HÖGT MINDRE SMAL GRUND KORT SMAL SLUTTANDE LÅG SÄMRE RAK LÅG HASTRÅNG SÄMRE SVAG LÅG SMAL DJUPT BAKTUNGT SVAG VITT TÄTT UTÅT LÅNGA TUNNA LÅGT LÅGT LÅGT 12

REDROCK NETFLIX [ LASDEPIC | HYPER ] | JUOFOREZ | CARGO EXTERIÖR FR 0119035394 | N° 97253 | MTF | MIF GAEC DE GRANDVAL | ST TRIVIER DE COURTES 1560 FUNKTION ISU 184 PRODUKTION Mjölk Protein (kg) Fett (kg) Protein (%) Fett(%) +1040 +48 +53 +0,21 +0,17 -0,5 HÄLSA & FERTILITET JUVERHÄLSA CELLER KLINISKA MASTITER FERTILITET FERTILITET ÄLDRE KOR FERTILITET KVIGOR KALVNING 1 :A INS LIVSTIDSPRODUKTION -1 0 1 2 2,5 KROPP BRÖSTBREDD BRÖSTDJUP KORSLÄNGD KORSBREDD KORSLUTNING RESLIGHET BENEGENSKAPER HASVINKEL FOTVINKEL BEN BAKIFRÅN JUVER FRÄMRE ANFÄSTNING BAKJUVERHÖJD BAKJUVERBREDD JUVERDJUP JUVERBALANS LIGAMENT SPENPLACERING FRAM SPENPLACERING BAK SPENRIKTNING SPENAR SPENLÄNGD SPENFORM KÖTTVÄRDE 88 100 112 124 130 111 113 102 118 108 100 100 118 96 104 111 127 101 117 117 122 146 114 96 105 113 105 98 101 121 SEXAD & KONVENTIONELL -1 0 1 2 2,5 MUSKELFYLLNAD UNGNÖT MUSKELFYLLNAD MKALV +1,4 +1,4 +1,3 +0,4 +0,6 -0,3 +0,2 +2,3 +60 131 Produktions index MJÖLKBARHET 108 TEMPERAMENT 102 Kalvningar f Kalvvitalitet f 95 95 Döttrar 0 Besättningar 0 Säkerhet 72% K-Kas B-Kas BB A2A2 88 100 112 124 130 -1 0 1 2 2,5 LÅG NERVÖS HÖG LUGN -1,5 +1,4 NYTT NYTT STÖRRE BRED DJUP LÅNG BRED ÖVERBYGGD HÖG BÄTTRE KROKIG BRANT PARALLELL BÄTTRE STARK HÖG BRED GRUNT FRAMTUNGT STARK TÄTT VITT INÅT KORTA TJOCKA HÖGT HÖGT HÖGT MINDRE SMAL GRUND KORT SMAL SLUTTANDE LÅG SÄMRE RAK LÅG HASTRÅNG SÄMRE SVAG LÅG SMAL DJUPT BAKTUNGT SVAG VITT TÄTT UTÅT LÅNGA TUNNA LÅGT LÅGT LÅGT 13

PORTORICO NINO JB [ JELINEK JB | APPOLO JB ] | JEBOLAN | GRAF EXTERIÖR FR 5632283334 | N° 96873 | MTF | MIF M BAGUE RENE | BOURGUIGNON LES MOREY 70120 FUNKTION ISU 178 PRODUKTION Mjölk Protein (kg) Fett (kg) Protein (%) Fett(%) +1632 +49 +61 -0,05 -0,04 +1 HÄLSA & FERTILITET JUVERHÄLSA CELLER KLINISKA MASTITER FERTILITET FERTILITET ÄLDRE KOR FERTILITET KVIGOR KALVNING 1 :A INS LIVSTIDSPRODUKTION -1 0 1 2 2,5 KROPP BRÖSTBREDD BRÖSTDJUP KORSLÄNGD KORSBREDD KORSLUTNING RESLIGHET BENEGENSKAPER HASVINKEL FOTVINKEL BEN BAKIFRÅN JUVER FRÄMRE ANFÄSTNING BAKJUVERHÖJD BAKJUVERBREDD JUVERDJUP JUVERBALANS LIGAMENT SPENPLACERING FRAM SPENPLACERING BAK SPENRIKTNING SPENAR SPENLÄNGD SPENFORM KÖTTVÄRDE 88 100 112 124 130 102 94 106 108 101 85 105 109 94 97 92 131 134 117 96 109 121 127 97 94 120 109 112 88 86 SEXAD & KONVENTIONELL -1 0 1 2 2,5 MUSKELFYLLNAD UNGNÖT MUSKELFYLLNAD MKALV +0,7 +0,8 +0,3 +2,8 +3 +0,8 +1 +2,3 +59 120 Produktions index MJÖLKBARHET 115 TEMPERAMENT 111 Kalvningar f Kalvvitalitet f 95 95 Döttrar 0 Besättningar 0 Säkerhet 75% K-Kas B-Kas BB A2A2 88 100 112 124 130 -1 0 1 2 2,5 LÅG NERVÖS HÖG LUGN -1,8 -1,9 NYTT NYTT STÖRRE BRED DJUP LÅNG BRED ÖVERBYGGD HÖG BÄTTRE KROKIG BRANT PARALLELL BÄTTRE STARK HÖG BRED GRUNT FRAMTUNGT STARK TÄTT VITT INÅT KORTA TJOCKA HÖGT HÖGT HÖGT MINDRE SMAL GRUND KORT SMAL SLUTTANDE LÅG SÄMRE RAK LÅG HASTRÅNG SÄMRE SVAG LÅG SMAL DJUPT BAKTUNGT SVAG VITT TÄTT UTÅT LÅNGA TUNNA LÅGT LÅGT LÅGT 14

PALADIO NOESIS [ JUOFOREZ | EPONA ] | JEREMIAH | FOSTER EXTERIÖR FR 6868713243 | N° 96874 | MTF | MIF GAEC DE LA FERME DE BEAULIEU | HAUTE AMANCE 52600 FUNKTION ISU 178 PRODUKTION Mjölk Protein (kg) Fett (kg) Protein (%) Fett(%) +1631 +60 +70 +0,09 +0,08 -0,5 HÄLSA & FERTILITET JUVERHÄLSA CELLER KLINISKA MASTITER FERTILITET FERTILITET ÄLDRE KOR FERTILITET KVIGOR KALVNING 1 :A INS LIVSTIDSPRODUKTION -1 0 1 2 2,5 KROPP BRÖSTBREDD BRÖSTDJUP KORSLÄNGD KORSBREDD KORSLUTNING RESLIGHET BENEGENSKAPER HASVINKEL FOTVINKEL BEN BAKIFRÅN JUVER FRÄMRE ANFÄSTNING BAKJUVERHÖJD BAKJUVERBREDD JUVERDJUP JUVERBALANS LIGAMENT SPENPLACERING FRAM SPENPLACERING BAK SPENRIKTNING SPENAR SPENLÄNGD SPENFORM KÖTTVÄRDE 88 100 112 124 130 100 93 107 104 100 107 108 107 107 83 113 116 123 105 143 99 132 101 102 114 113 98 94 102 89 KONVENTIONELL -1 0 1 2 2,5 MUSKELFYLLNAD UNGNÖT MUSKELFYLLNAD MKALV +1,7 +2 +0,8 +0,8 +0,1 +1,6 +0,2 +1,6 +74 110 Produktions index MJÖLKBARHET 101 TEMPERAMENT 100 Kalvningar f Kalvvitalitet f 95 95 Döttrar 0 Besättningar 0 Säkerhet 70% K-Kas B-Kas BB A2A2 88 100 112 124 130 -1 0 1 2 2,5 LÅG NERVÖS HÖG LUGN -1,2 -0,5 NYTT NYTT STÖRRE BRED DJUP LÅNG BRED ÖVERBYGGD HÖG BÄTTRE KROKIG BRANT PARALLELL BÄTTRE STARK HÖG BRED GRUNT FRAMTUNGT STARK TÄTT VITT INÅT KORTA TJOCKA HÖGT HÖGT HÖGT MINDRE SMAL GRUND KORT SMAL SLUTTANDE LÅG SÄMRE RAK LÅG HASTRÅNG SÄMRE SVAG LÅG SMAL DJUPT BAKTUNGT SVAG VITT TÄTT UTÅT LÅNGA TUNNA LÅGT LÅGT LÅGT 15

PITTSBURGH NEKFEU [ JOMBRIK JB | GIOVANNI ] | IMPEC | URBANISTE EXTERIÖR FR 2537331713 | N° 96390 | MTF | MIF GAEC VIVIEROCHE | LA ROCHELLE 70120 FUNKTION ISU 167 PRODUKTION Mjölk Protein (kg) Fett (kg) Protein (%) Fett(%) +1214 +49 +44 +0,15 -0,08 +1,5 HÄLSA & FERTILITET JUVERHÄLSA CELLER KLINISKA MASTITER FERTILITET FERTILITET ÄLDRE KOR FERTILITET KVIGOR KALVNING 1 :A INS LIVSTIDSPRODUKTION -1 0 1 2 2,5 KROPP BRÖSTBREDD BRÖSTDJUP KORSLÄNGD KORSBREDD KORSLUTNING RESLIGHET BENEGENSKAPER HASVINKEL FOTVINKEL BEN BAKIFRÅN JUVER FRÄMRE ANFÄSTNING BAKJUVERHÖJD BAKJUVERBREDD JUVERDJUP JUVERBALANS LIGAMENT SPENPLACERING FRAM SPENPLACERING BAK SPENRIKTNING SPENAR SPENLÄNGD SPENFORM KÖTTVÄRDE 88 100 112 124 130 116 109 121 122 112 87 124 107 101 108 103 129 124 96 107 103 123 136 121 81 132 108 107 85 102 -1 0 1 2 2,5 MUSKELFYLLNAD UNGNÖT MUSKELFYLLNAD MKALV -0,1 0 -0,2 +0,8 +0,9 +0,9 -0,5 +2,1 +58 127 Produktions index MJÖLKBARHET 117 TEMPERAMENT 109 Kalvningar f Kalvvitalitet f 95 95 Döttrar 0 Besättningar 0 Säkerhet 75% K-Kas B-Kas AB A1A2 88 100 112 124 130 -1 0 1 2 2,5 LÅG NERVÖS HÖG LUGN -0,5 +0,8 NYTT NYTT STÖRRE BRED DJUP LÅNG BRED ÖVERBYGGD HÖG BÄTTRE KROKIG BRANT PARALLELL BÄTTRE STARK HÖG BRED GRUNT FRAMTUNGT STARK TÄTT VITT INÅT KORTA TJOCKA HÖGT HÖGT HÖGT MINDRE SMAL GRUND KORT SMAL SLUTTANDE LÅG SÄMRE RAK LÅG HASTRÅNG SÄMRE SVAG LÅG SMAL DJUPT BAKTUNGT SVAG VITT TÄTT UTÅT LÅNGA TUNNA LÅGT LÅGT LÅGT ODYNO MINNESOTA [ IRKHAN | ENZO ROCS ] | JOYLAND | EPONA EXTERIÖR FR 2538152328 | N° 94956 | MTF | MIC GIE AGM | ST ANDRE D HUIRIAT 1290 FUNKTION ISU 163 PRODUKTION Mjölk Protein (kg) Fett (kg) Protein (%) Fett(%) +1409 +45 +48 +0,00 -0,12 -0,4 HÄLSA & FERTILITET JUVERHÄLSA CELLER KLINISKA MASTITER FERTILITET FERTILITET ÄLDRE KOR FERTILITET KVIGOR KALVNING 1 :A INS LIVSTIDSPRODUKTION -1 0 1 2 2,5 KROPP BRÖSTBREDD BRÖSTDJUP KORSLÄNGD KORSBREDD KORSLUTNING RESLIGHET BENEGENSKAPER HASVINKEL FOTVINKEL BEN BAKIFRÅN JUVER FRÄMRE ANFÄSTNING BAKJUVERHÖJD BAKJUVERBREDD JUVERDJUP JUVERBALANS LIGAMENT SPENPLACERING FRAM SPENPLACERING BAK SPENRIKTNING SPENAR SPENLÄNGD SPENFORM KÖTTVÄRDE 88 100 112 124 130 114 119 104 116 111 98 117 103 108 109 105 120 126 100 105 118 127 114 114 98 101 99 83 98 105 SEXAD & KONVENTIONELL -1 0 1 2 2,5 MUSKELFYLLNAD UNGNÖT MUSKELFYLLNAD MKALV +0,7 +0,7 +0,7 +0,3 +0,3 +0,1 +0,1 +1,5 +53 120 Produktions index MJÖLKBARHET 118 TEMPERAMENT 112 Kalvningar f Kalvvitalitet f 95 95 Döttrar 0 Besättningar 0 Säkerhet 76% K-Kas B-Kas BB A1A2 88 100 112 124 130 -1 0 1 2 2,5 LÅG NERVÖS HÖG LUGN +0,4 -0,5 NYTT NYTT STÖRRE BRED DJUP LÅNG BRED ÖVERBYGGD HÖG BÄTTRE KROKIG BRANT PARALLELL BÄTTRE STARK HÖG BRED GRUNT FRAMTUNGT STARK TÄTT VITT INÅT KORTA TJOCKA HÖGT HÖGT HÖGT MINDRE SMAL GRUND KORT SMAL SLUTTANDE LÅG SÄMRE RAK LÅG HASTRÅNG SÄMRE SVAG LÅG SMAL DJUPT BAKTUNGT SVAG VITT TÄTT UTÅT LÅNGA TUNNA LÅGT LÅGT LÅGT 16 SEXAD

PANCHO JEREMIAH [ HYPER | ELASTAR ] | HALLEZ | UNIMAC EXTERIÖR FR 7040356293 | N° 96030 | MTF | MIF GAEC BESANCON | LIEVANS 70240 FUNKTION ISU 161 PRODUKTION Mjölk Protein (kg) Fett (kg) Protein (%) Fett(%) +938 +44 +37 +0,18 -0,07 -0,5 HÄLSA & FERTILITET JUVERHÄLSA CELLER KLINISKA MASTITER FERTILITET FERTILITET ÄLDRE KOR FERTILITET KVIGOR KALVNING 1 :A INS LIVSTIDSPRODUKTION -1 0 1 2 2,5 KROPP BRÖSTBREDD BRÖSTDJUP KORSLÄNGD KORSBREDD KORSLUTNING RESLIGHET BENEGENSKAPER HASVINKEL FOTVINKEL BEN BAKIFRÅN JUVER FRÄMRE ANFÄSTNING BAKJUVERHÖJD BAKJUVERBREDD JUVERDJUP JUVERBALANS LIGAMENT SPENPLACERING FRAM SPENPLACERING BAK SPENRIKTNING SPENAR SPENLÄNGD SPENFORM KÖTTVÄRDE 88 100 112 124 130 105 112 109 91 107 96 105 124 94 108 102 131 135 116 127 120 146 99 113 99 114 110 102 80 105 SEXAD & KONVENTIONELL -1 0 1 2 2,5 MUSKELFYLLNAD UNGNÖT MUSKELFYLLNAD MKALV +0,4 +0,4 +0,4 +0,4 +0,1 +0,2 +0,5 +0,6 +52 130 Produktions index MJÖLKBARHET 119 TEMPERAMENT 115 Kalvningar f Kalvvitalitet f 86 67 Döttrar 0 Besättningar 0 Säkerhet 76% K-Kas B-Kas BB A2A2 88 100 112 124 130 -1 0 1 2 2,5 LÅG NERVÖS HÖG LUGN +0,8 +0,5 NYTT NYTT STÖRRE BRED DJUP LÅNG BRED ÖVERBYGGD HÖG BÄTTRE KROKIG BRANT PARALLELL BÄTTRE STARK HÖG BRED GRUNT FRAMTUNGT STARK TÄTT VITT INÅT KORTA TJOCKA HÖGT HÖGT HÖGT MINDRE SMAL GRUND KORT SMAL SLUTTANDE LÅG SÄMRE RAK LÅG HASTRÅNG SÄMRE SVAG LÅG SMAL DJUPT BAKTUNGT SVAG VITT TÄTT UTÅT LÅNGA TUNNA LÅGT LÅGT LÅGT PANDORE NABOR [ JEBELLO | HARPER ] | ILAX | FUEGO EXTERIÖR FR 4242900228 | N° 96022 | MTF | MIF GAEC SPERKA-BESANCON | CORRE 70500 FUNKTION ISU 160 PRODUKTION Mjölk Protein (kg) Fett (kg) Protein (%) Fett(%) +1021 +45 +43 +0,17 -0,01 +0,1 HÄLSA & FERTILITET JUVERHÄLSA CELLER KLINISKA MASTITER FERTILITET FERTILITET ÄLDRE KOR FERTILITET KVIGOR KALVNING 1 :A INS LIVSTIDSPRODUKTION -1 0 1 2 2,5 KROPP BRÖSTBREDD BRÖSTDJUP KORSLÄNGD KORSBREDD KORSLUTNING RESLIGHET BENEGENSKAPER HASVINKEL FOTVINKEL BEN BAKIFRÅN JUVER FRÄMRE ANFÄSTNING BAKJUVERHÖJD BAKJUVERBREDD JUVERDJUP JUVERBALANS LIGAMENT SPENPLACERING FRAM SPENPLACERING BAK SPENRIKTNING SPENAR SPENLÄNGD SPENFORM KÖTTVÄRDE 88 100 112 124 130 107 90 106 126 108 98 111 108 97 102 115 123 119 121 123 113 113 103 105 105 104 103 88 77 92 KONVENTIONELL -1 0 1 2 2,5 MUSKELFYLLNAD UNGNÖT MUSKELFYLLNAD MKALV +0,2 +0,4 -0,3 +1,5 +1,4 +1,2 +0,4 +1 +54 118 Produktions index MJÖLKBARHET 120 TEMPERAMENT 127 Kalvningar f Kalvvitalitet f 95 95 Döttrar 0 Besättningar 0 Säkerhet 75% K-Kas B-Kas BB A2A2 88 100 112 124 130 -1 0 1 2 2,5 LÅG NERVÖS HÖG LUGN -0,1 -0,7 NYTT NYTT STÖRRE BRED DJUP LÅNG BRED ÖVERBYGGD HÖG BÄTTRE KROKIG BRANT PARALLELL BÄTTRE STARK HÖG BRED GRUNT FRAMTUNGT STARK TÄTT VITT INÅT KORTA TJOCKA HÖGT HÖGT HÖGT MINDRE SMAL GRUND KORT SMAL SLUTTANDE LÅG SÄMRE RAK LÅG HASTRÅNG SÄMRE SVAG LÅG SMAL DJUPT BAKTUNGT SVAG VITT TÄTT UTÅT LÅNGA TUNNA LÅGT LÅGT LÅGT 17

PAGNOL MAGIMOND [ FABLO | ALICANT MS ] | IALGAN | HARPER EXTERIÖR FR 01539001459 | N° 95724 | MTF | MIF GAEC DE LA PERRIERE | FREBECOURT 88630 FUNKTION ISU 148 PRODUKTION Mjölk Protein (kg) Fett (kg) Protein (%) Fett(%) +690 +23 +40 -0,02 +0,14 +0,7 HÄLSA & FERTILITET JUVERHÄLSA CELLER KLINISKA MASTITER FERTILITET FERTILITET ÄLDRE KOR FERTILITET KVIGOR KALVNING 1 :A INS LIVSTIDSPRODUKTION -1 0 1 2 2,5 KROPP BRÖSTBREDD BRÖSTDJUP KORSLÄNGD KORSBREDD KORSLUTNING RESLIGHET BENEGENSKAPER HASVINKEL FOTVINKEL BEN BAKIFRÅN JUVER FRÄMRE ANFÄSTNING BAKJUVERHÖJD BAKJUVERBREDD JUVERDJUP JUVERBALANS LIGAMENT SPENPLACERING FRAM SPENPLACERING BAK SPENRIKTNING SPENAR SPENLÄNGD SPENFORM KÖTTVÄRDE 88 100 112 124 130 99 91 116 100 96 108 94 91 116 80 84 123 125 121 123 110 137 97 110 96 96 108 111 93 80 KONVENTIONELL -1 0 1 2 2,5 MUSKELFYLLNAD UNGNÖT MUSKELFYLLNAD MKALV +1,2 +1,6 +0,1 +0,9 +0,8 +0,5 +0,5 +1,4 +31 106 Produktions index MJÖLKBARHET 119 TEMPERAMENT 129 Kalvningar f Kalvvitalitet f 95 95 Döttrar 0 Besättningar 0 Säkerhet 76% K-Kas B-Kas BB A2A2 88 100 112 124 130 -1 0 1 2 2,5 LÅG NERVÖS HÖG LUGN -1 +0,3 NYTT NYTT STÖRRE BRED DJUP LÅNG BRED ÖVERBYGGD HÖG BÄTTRE KROKIG BRANT PARALLELL BÄTTRE STARK HÖG BRED GRUNT FRAMTUNGT STARK TÄTT VITT INÅT KORTA TJOCKA HÖGT HÖGT HÖGT MINDRE SMAL GRUND KORT SMAL SLUTTANDE LÅG SÄMRE RAK LÅG HASTRÅNG SÄMRE SVAG LÅG SMAL DJUPT BAKTUNGT SVAG VITT TÄTT UTÅT LÅNGA TUNNA LÅGT LÅGT LÅGT MINNESOTA IRKHAN [ BIGMAC | SIR ] | ENZO ROCS | URBANISTE EXTERIÖR FR 8843770629 | N° 91258 | MTF | MIF GAEC DE CHENIMONT | DOMPAIRE 88270 FUNKTION ISU 148 PRODUKTION Mjölk Protein (kg) Fett (kg) Protein (%) Fett(%) +1118 +32 +21 -0,05 -0,31 -1,3 HÄLSA & FERTILITET JUVERHÄLSA CELLER KLINISKA MASTITER FERTILITET FERTILITET ÄLDRE KOR FERTILITET KVIGOR KALVNING 1 :A INS LIVSTIDSPRODUKTION -1 0 1 2 2,5 KROPP BRÖSTBREDD BRÖSTDJUP KORSLÄNGD KORSBREDD KORSLUTNING RESLIGHET BENEGENSKAPER HASVINKEL FOTVINKEL BEN BAKIFRÅN JUVER FRÄMRE ANFÄSTNING BAKJUVERHÖJD BAKJUVERBREDD JUVERDJUP JUVERBALANS LIGAMENT SPENPLACERING FRAM SPENPLACERING BAK SPENRIKTNING SPENAR SPENLÄNGD SPENFORM KÖTTVÄRDE 88 100 112 124 130 108 108 96 123 100 101 107 101 107 100 97 114 117 97 104 118 118 94 114 99 106 106 106 78 95 KONVENTIONELL -1 0 1 2 2,5 MUSKELFYLLNAD UNGNÖT MUSKELFYLLNAD MKALV +0,6 +0,3 +1,1 +1,3 +1,2 +0,2 +0,8 +2,9 +33 111 Produktions index MJÖLKBARHET 107 TEMPERAMENT 117 Kalvningar f Kalvvitalitet f 95 95 Döttrar 1389 Besättningar 947 Säkerhet 95% K-Kas B-Kas BB A1A2 88 100 112 124 130 -1 0 1 2 2,5 LÅG NERVÖS HÖG LUGN -1,8 -2,3 NYTT NYTT STÖRRE BRED DJUP LÅNG BRED ÖVERBYGGD HÖG BÄTTRE KROKIG BRANT PARALLELL BÄTTRE STARK HÖG BRED GRUNT FRAMTUNGT STARK TÄTT VITT INÅT KORTA TJOCKA HÖGT HÖGT HÖGT MINDRE SMAL GRUND KORT SMAL SLUTTANDE LÅG SÄMRE RAK LÅG HASTRÅNG SÄMRE SVAG LÅG SMAL DJUPT BAKTUNGT SVAG VITT TÄTT UTÅT LÅNGA TUNNA LÅGT LÅGT LÅGT 18

Hälsoegenskaper Mastitresistens | Dödfödslar | Klövhälsa ! 0M¸ON NJ GJU 9 837 kg > Protein% 3,59 | Fett% 4,38 > 175 000 registrerade kor 'DQPDUN 6YHULJH )LQODQG VIKINGRED 9LNLQJ5HG ȴOOH GH 95 :$1' Avelsmål VikingRed Avelsmålet för VikingRed är en frisk ko med bra fertilitet, O¦WWD NDOYQLQJDU IXQNWLRQHOO H[WHUL¸U RFK K¸J SURGXNWLRQ Avelmålet beskrivs i NTM 1RUGLF 7RWDO 0HULW RFK ¦U ett ekonomiskt index som försäkrar maximal framgång för alla ekonomiskt viktiga egenskaper som ingår i NTM och därmed bästa lönsamheten för våra PM¸ONSURGXFHQWHU 19 Produktion 38% Hälsa och Reproduktion 47% Exteriör 15% NTM

Topp NTM PROCROSS RASER VikingRed NTM NTM NTM 20

Mjölkbarhet VR BOGAR P 117 VR FOLKI 107 VR VEHMAA 106 Mjölk VR FOLKI 114 VR HAMZE P 110 VR VEHMAA 103 Juver VR FEATHER 121 VR VIMO 121 VR VEHMAA 112 TOPP TRE VikingRed Fett % VR VIMO 125 VR VEHMAA 123 VR BOGAR P 118 Protein % VR VIMO 112 VR VEHMAA 112 VR FEATHER 110 Temperament VR BOGAR P 109 VR VIMO 109 VR FEATHER 108 21

NTM +29 P (kg) Mjölk (kg) +349.6 +18,1 F (kg) +19 Kappa kasein AB Beta kasein A1A2 VR HAMZE P VR Huvitus | VR Fanof P SWE 99991 aAa DOTTERFERTILITET 112 KALVNING DIREKT 104 KALVN. MATERNELL 102 JUVERHÄLSA 92 ÖVRIG HÄLSA 103 ÖVERLEVANDETAL 112 KLÖVHÄLSA 121 UNGDJURSÖVERLEVNAD 109 90 100 110 120 MJÖLKINDEX 117 MJÖLK, KG 110 PROTEIN, KG 117 PROTEIN % 108 FETT, KG 114 FETT % 104 TILLVÄXT 98 90 100 110 120 HÄLSOEGENSKAPER PRODUKTION EXTERIÖR KROPPSSTORLEK BEN JUVER 90 100 110 120 104 113 111 MJÖLKBARHET TEMPERAMENT 90 100 110 120 106 102 FUNKTION 22 NTM +33 P (kg) Mjölk (kg) +69,9 +9,6 F (kg) +29,8 Kappa kasein AA Beta kasein A2A2 VR VIMO VR Viljar | Rockstar DNK 38094 aAa 543612 DOTTERFERTILITET 109 KALVNING DIREKT 100 KALVN. MATERNELL 107 JUVERHÄLSA 111 ÖVRIG HÄLSA 103 ÖVERLEVANDETAL 107 KLÖVHÄLSA 91 UNGDJURSÖVERLEVNAD 113 90 100 110 120 MJÖLKINDEX 118 MJÖLK, KG 102 PROTEIN, KG 109 PROTEIN % 112 FETT, KG 122 FETT % 125 TILLVÄXT 99 90 100 110 120 HÄLSOEGENSKAPER PRODUKTION EXTERIÖR KROPPSSTORLEK BEN JUVER 90 100 110 120 122 102 121 MJÖLKBARHET TEMPERAMENT 90 100 110 120 98 109 FUNKTION

NTM +25 P (kg) Mjölk (kg) +104,9 +10,6 F (kg) +13.5 Kappa kasein BB Beta kasein A2A2 VR FEATHER VR Facit P | VR Bebob FIN 48619 aAa DOTTERFERTILITET 101 KALVNING DIREKT 98 KALVN. MATERNELL 108 JUVERHÄLSA 114 ÖVRIG HÄLSA 101 ÖVERLEVANDETAL 110 KLÖVHÄLSA 109 UNGDJURSÖVERLEVNAD 108 90 100 110 120 MJÖLKINDEX 112 MJÖLK, KG 103 PROTEIN, KG 110 PROTEIN % 110 FETT, KG 110 FETT % 108 TILLVÄXT 87 90 100 110 120 HÄLSOEGENSKAPER PRODUKTION EXTERIÖR KROPPSSTORLEK BEN JUVER 90 100 110 120 101 127 121 MJÖLKBARHET TEMPERAMENT 90 100 110 120 96 108 FUNKTION NTM +28 P (kg) Mjölk (kg) +104,9 +11,7 F (kg) +29,8 Kappa kasein AA Beta kasein A2A2 VR VEHMAA VR Vimo | VR Filur FIN 48510 aAa 435 DOTTERFERTILITET 98 KALVNING DIREKT 109 KALVN. MATERNELL 102 JUVERHÄLSA 112 ÖVRIG HÄLSA 98 ÖVERLEVANDETAL 112 KLÖVHÄLSA 97 UNGDJURSÖVERLEVNAD 109 90 100 110 120 MJÖLKINDEX 119 MJÖLK, KG 103 PROTEIN, KG 111 PROTEIN % 112 FETT, KG 122 FETT % 123 TILLVÄXT 99 90 100 110 120 HÄLSOEGENSKAPER PRODUKTION EXTERIÖR KROPPSSTORLEK BEN JUVER 90 100 110 120 122 101 112 MJÖLKBARHET TEMPERAMENT 90 100 110 120 106 107 FUNKTION 23

NTM +23 P (kg) Mjölk (kg) +0.0 +4,2 F (kg) +19.0 Kappa kasein AA Beta kasein A2A2 VR BOGAR P VR Babus P | VR Fonseca SWE 99981 aAa DOTTERFERTILITET 103 KALVNING DIREKT 102 KALVN. MATERNELL 103 JUVERHÄLSA 104 ÖVRIG HÄLSA 102 ÖVERLEVANDETAL 116 KLÖVHÄLSA 121 UNGDJURSÖVERLEVNAD 98 90 100 110 120 MJÖLKINDEX 111 MJÖLK, KG 100 PROTEIN, KG 104 PROTEIN % 108 FETT, KG 114 FETT % 118 TILLVÄXT 87 90 100 110 120 HÄLSOEGENSKAPER PRODUKTION EXTERIÖR KROPPSSTORLEK BEN JUVER 90 100 110 120 94 113 109 MJÖLKBARHET TEMPERAMENT 90 100 110 120 117 109 FUNKTION 24 NTM +24 P (kg) Mjölk (kg) +489,4 +15,9 F (kg) +19 Kappa kasein AA Beta kasein A1A2 VR FOLKI VR Fidello | VR Sotiisi DNK 38390 aAa 435 DOTTERFERTILITET 103 KALVNING DIREKT 102 KALVN. MATERNELL 105 JUVERHÄLSA 106 ÖVRIG HÄLSA 102 ÖVERLEVANDETAL 118 KLÖVHÄLSA 106 UNGDJURSÖVERLEVNAD 105 90 100 110 120 MJÖLKINDEX 115 MJÖLK, KG 114 PROTEIN, KG 115 PROTEIN % 99 FETT, KG 114 FETT % 101 TILLVÄXT 99 90 100 110 120 HÄLSOEGENSKAPER PRODUKTION EXTERIÖR KROPPSSTORLEK BEN JUVER 90 100 110 120 106 103 110 MJÖLKBARHET TEMPERAMENT 90 100 110 120 107 104 FUNKTION

25 3101 JOSEFIN HELUX X VR SOLERO X VH HUNTER 4:e laktationen 11 456 kg ECM | 4,5% fett | 3,7% protein | 10 565 kg mjölk

26 Hälsoegenskaper 3URGXNWLRQ | Halter | Medelstorlek ! 0M¸ON NJ GJU 11 335 kg > Protein% 3.46 | Fett% 4.04 > 570 000 registrerade kor 'DQPDUN 6YHULJH )LQODQG VIKINGHOLSTEIN Avelsmål VikingHolstein Aveslmålet för VikingHolstein är en frisk ko med bra IHUWLOLWHW IXQNWLRQHOO H[WHUL¸U RFK K¸J SURGXNWLRQ Avelsmålet beskrivs i NTM 1RUGLF 7RWDO 0HULW VRP ¦U ett ekonomiskt index som försäkrar maximal framgång för alla ekonomiskt viktiga egenskaper för att ge mjökSURGXFHQWHQ E¦VWD O¸Qsamheten. Produktion 35% Hälsa och Reproduktion 52% Exteriör 13% NTM

PROCROSS RASER VikingHolstein Topp NTM NTM NTM NTM 27

Mjölkbarhet VH SHEIK P 116 VH ALLOY 110 VH SADUDU 106 Juver VH ALLOY 123 VH GIF 118 VH SHEIK 117 Kalvning far VH SADUDU 111 VH SAGE PP 107 VH SHEIK P 104 TOPP TRE VikingHolstein Fett % VH SAGE PP 126 VH SWISH 124 VH ALLOY 123 Protein % VH SWISH 138 VH SADUDU 126 VH GIF 126 Reslighet VH SHEIK P 114 VH ALLOY 110 VH GIF 107 28

NTM +39 P (kg) Mjölk (kg) -32.8 +17 F (kg) +31,2 Kappa kasein BB Beta kasein A2A2 VH SADUDU VH Solado | VH Bosman DNK 261914 aAa 342 DOTTERFERTILITET 103 KALVNING DIREKT 111 KALVN. MATERNELL 106 JUVERHÄLSA 112 ÖVRIG HÄLSA 111 ÖVERLEVANDETAL 103 KLÖVHÄLSA 112 UNGDJURSÖVERLEVNAD 110 90 100 110 120 MJÖLKINDEX 126 MJÖLK, KG 99 PROTEIN, KG 117 PROTEIN % 126 FETT, KG 125 FETT % 121 TILLVÄXT 93 90 100 110 120 HÄLSOEGENSKAPER PRODUKTION EXTERIÖR KROPPSSTORLEK BEN JUVER 90 100 110 120 95 102 116 MJÖLKBARHET TEMPERAMENT 90 100 110 120 106 102 FUNKTION NTM +40 P (kg) Mjölk (kg) -98.4 +22 F (kg) +32,5 Kappa kasein BB Beta kasein A2A2 VH SWISH VH Spruce | VH Nerd RC SWE 45170 aAa 435 DOTTERFERTILITET 109 KALVNING DIREKT 103 KALVN. MATERNELL 103 JUVERHÄLSA 112 ÖVRIG HÄLSA 105 ÖVERLEVANDETAL 108 KLÖVHÄLSA 107 UNGDJURSÖVERLEVNAD 107 90 100 110 120 MJÖLKINDEX 130 MJÖLK, KG 97 PROTEIN, KG 122 PROTEIN % 138 FETT, KG 126 FETT % 124 TILLVÄXT 100 90 100 110 120 HÄLSOEGENSKAPER PRODUKTION EXTERIÖR KROPPSSTORLEK BEN JUVER 90 100 110 120 113 100 108 MJÖLKBARHET TEMPERAMENT 90 100 110 120 102 118 FUNKTION 29

NTM +34 P (kg) Mjölk (kg) +295,3 +22.0 F (kg) +31.2 Kappa kasein BB Beta kasein A2A2 VH SHEIK P $DUGHPD 6XSHUȵ \ (W _ $ GDJLR 3 '(8 aAa 243 DOTTERFERTILITET 105 KALVNING DIREKT 104 KALVN. MATERNELL 110 JUVERHÄLSA 103 ÖVRIG HÄLSA 98 ÖVERLEVANDETAL 117 KLÖVHÄLSA 104 UNGDJURSÖVERLEVNAD 93 90 100 110 120 MJÖLKINDEX 127 MJÖLK, KG 109 PROTEIN, KG 122 PROTEIN % 117 FETT, KG 125 FETT % 113 TILLVÄXT 96 90 100 110 120 HÄLSOEGENSKAPER PRODUKTION EXTERIÖR KROPPSSTORLEK BEN JUVER 90 100 110 120 105 111 117 MJÖLKBARHET TEMPERAMENT 90 100 110 120 116 115 FUNKTION NTM +34 P (kg) Mjölk (kg) -164 +9.0 F (kg) +27.5 Kappa kasein BB Beta kasein A2A2 VH ALLOY VH Alberta | VH Grejs DNK 261909 aAa 423 DOTTERFERTILITET 110 KALVNING DIREKT 101 KALVN. MATERNELL 103 JUVERHÄLSA 103 ÖVRIG HÄLSA 111 ÖVERLEVANDETAL 114 KLÖVHÄLSA 116 UNGDJURSÖVERLEVNAD 109 90 100 110 120 MJÖLKINDEX 120 MJÖLK, KG 95 PROTEIN, KG 109 PROTEIN % 122 FETT, KG 122 FETT % 123 TILLVÄXT 109 90 100 110 120 HÄLSOEGENSKAPER PRODUKTION EXTERIÖR KROPPSSTORLEK BEN JUVER 90 100 110 120 104 100 123 MJÖLKBARHET TEMPERAMENT 90 100 110 120 110 101 FUNKTION 30

NTM +28 P (kg) Mjölk (kg) -131,2 +7 F (kg) +33.7 Kappa kasein AA Beta kasein A2A2 VH SAGE PP Stick PP | VH Monty P DNK 261910 aAa 243 DOTTERFERTILITET 103 KALVNING DIREKT 107 KALVN. MATERNELL 102 JUVERHÄLSA 114 ÖVRIG HÄLSA 109 ÖVERLEVANDETAL 108 KLÖVHÄLSA 97 UNGDJURSÖVERLEVNAD 102 90 100 110 120 MJÖLKINDEX 121 MJÖLK, KG 96 PROTEIN, KG 107 PROTEIN % 117 FETT, KG 127 FETT % 126 TILLVÄXT 99 90 100 110 120 HÄLSOEGENSKAPER PRODUKTION EXTERIÖR KROPPSSTORLEK BEN JUVER 90 100 110 120 98 97 109 MJÖLKBARHET TEMPERAMENT 90 100 110 120 99 99 FUNKTION NTM +31 P (kg) Mjölk (kg) -131.2 +12 F (kg) +21,2 Kappa kasein BB Beta kasein A2A2 VH GIF VH GoldEye | Louxor FIN 99676 aAa DOTTERFERTILITET 112 KALVNING DIREKT 102 KALVN. MATERNELL 110 JUVERHÄLSA 106 ÖVRIG HÄLSA 108 ÖVERLEVANDETAL 109 KLÖVHÄLSA 98 UNGDJURSÖVERLEVNAD 105 90 100 110 120 MJÖLKINDEX 119 MJÖLK, KG 96 PROTEIN, KG 112 PROTEIN % 126 FETT, KG 117 FETT % 118 TILLVÄXT 103 90 100 110 120 HÄLSOEGENSKAPER PRODUKTION EXTERIÖR KROPPSSTORLEK BEN JUVER 90 100 110 120 101 99 118 MJÖLKBARHET TEMPERAMENT 90 100 110 120 98 99 FUNKTION 31

Kontakta oss 010 - 471 00 00 info@vxa.se www.vxa.se www.coopex.com www.vikinggenetics.se Procross.info

RkJQdWJsaXNoZXIy MzE5MDM=