ProCROSS sommar/höst 2023

INTERNATIONELLT KORSNINGSSYSTEM 3-RAS K O R S N I N G COOPEX MONTBÉLIARDE | VIKINGGENETICS SOMMAR/HÖST 2023

ProCROSS Klimatarbetet viktigare än någonsin Att möta framtidens krav på hållbar mjölkproduktion från konsumenter och samhället är en stor utmaning. Med ProCROSS har vi via strategiskt avelsarbete och planerad djurförsörjning möjlighet att sänka klimatpåverkan i mjölkproduktionen. 'HW S§J§U I¸UV¸N L ȵHUD O¦QGHU G¦U IRNXV ¦U S§ NOLPDW RFK SURGXNWLRQVH΍HNWLYLWHW 'H YLVDU DWW 3UR&5266 GMXU ¦U PHU H΍HNWLYD RFK ger lägre utsläpp. Detta stämmer överens med signaler vi fått från er djurägare som har stor erfarenhet av ProCROSS, som att djuren mjölkar ȵHU ODNWDWLRQHU RFK DWW J¸GVHOQ LQQHK§OOHU HQ O¦JUH P¦QJG NY¦YH 'HW betyder att kon använt en större del av det protein du utfodrat till att göra kött och mjölk. ProCROSS-djuren ger ökad livslängd Sänkt rekrytering med 10 procentenheter ger minskad klimatpåverkan med 6%. Utnyttja tillväxtpotentialen i kalvar och ungdjur och satsa på låg inkalvningsålder. Då får vi kor som lever länge och ger hög livstidsavkastning. +¦U ȴQQV PDVVRU PHG SHQJDU DWW VSDUD RFK klimatnytta att vinna. Med bättre foderomvandlingsförmåga i kombination med ökad slaktvikt görs stora vinster. Dessutom har ProCROSS-djuren ett bättre betesutnyttjande vilket ger en ökad biologisk mångfald. Med ProCROSS är det möjligt att nå klimatmålen och sänka CO2 belastningen. Vi går en spännande framtid till mötes med stora möjligheter till en klimatvänlig produktion. ProCROSS-kon ligger i tiden med sin gröna SURȴO E§GH XU HWW O¸QVDPKHWV RFK NOLPDWSHUVSHNWLY PROVAD PROGRESSIV PRODUKTIV 2 2 Välprövat och väldokumenterat 3 Hur fungerar det? 4 Les Hansen’s studie 5 ProCROSS Nyheter - VÄXA in France 3URȴO )HPO\FNH $% 3URȴO )HPO\FNH $% 8........ ProCROSS raser - Coopex Montbeliarde 9.......ISU Montbeliarde 10.....Topp MO 12.....GAEC CHEZ LE ROI 13 ..... SYROCCO 14 ..... ROANNAIS 15 ..... PACTOLE 16.....SAVINO / PORTORICO 17.....PALADIO / REDROCK 18.....RAINBOW / PITTSBURGH 19.....PANCHO / PANDORE 20 ProCROSS raser-VikingRed 21.....Topp VikingRed 22.....Topp VikingRed 23.....VR ULVAR / VR WANNA 24.....VR VREJ / VR FEATHER 25......VR HAMZE P / VR HOLMES 26 .....ProCROSS raser-VikingHolsteinn 27.....Topp VikingHolstein 28.....Topp VikingHolstein 29.....VH SWISH / VH NALEGRO 30.....VH GIPSY / VH NIRA PRC 31.....VH ALLOY / VH FLANKO INNEHÅLL

S historia ProCROSS Hur fungerar det? Att använda ett korsningsystem byggt på 3 NRPSOHWWHUDQGH UDVHU VHV VRP GHW PHVW H΍HNWLYD V¦WWHW LGDJ 'HWWD G§ NRUVQLQJVH΍HNWHQ UHGDQ HIWHU några generationer stabiliserar sig på 86%, vilket ger HQ K¸JUH RFK M¦PQDUH NRUVQLQJVH΍HNW ¦Q YLG UDVHU och enklare än med 4 raser. Viking Holstein, SRB och Coopex Montbeliarde som kombination gynnar din EHV¦WWQLQJ S§ ȵHUD ROLND V¦WW EODQG DQQDW JHQRP ökad livslängnd, hälsa, fruktsamhet och lönsamhet. Procross är det enda korsningskonceptet som stöds av 20 års vetenskapliga studier både i fält och via universitet. University of Minnestota presenterade 2019 slutresultaten från den längsta studien av korsningar i mjölkbesättningar som någonsin genomförts. Korsning generation G1 G2 G3 G4 G5 G6 G7 G8 2-raser 100% 50% 75% 63% 69% 66% 67% 67% 3-raser 100% 100% 75% 88% 88% 84% 86% 86% Genomsnittlig heterosis 86% VikingRed Holstein Montbeliarde Holstein KORSNING Montbeliarde x Holstein Född av en Holstein som inseminerats med en VikingRed tjur. KORSNING VikingRed x Montbeliarde x Holstein Hennes mor är korsning mellan VikingRed x Holstein som inseminerats med en montbéliarde tjur. KORSNING Holstein x VikingRed x Montbeliarde x Holstein 3

Holstein ProCROSS Livstidsproduktion (kg mjölk) 31,819 35,308 Livstidproduktion F+ P 2,132 kg 2,477 kg Livstidslönsamhet $2,823 $3,743 Daglig vinst $3.95 $4.29 Resultat från University of Minnesota, Juli 2019 KWWSV ZZZ DQVFL XPQ HGX VLWHV DQVFL XPQ HGX ȴOHV SURFURVVB \HDUBVWXG\BUHVXOWVBNJBQHZ SGI +33% för ProCROSS kor jämfört med Holsteinkor. LIVSTIDSLÖNSAMHET DR 1A INS +10% FLER PRODUKTIONDAGAR +147 DJURHÄLSOKOSTNADER SLAKTVÄRDE FODEREFFEKTIVITET +8% -26% +16% FERTILITET I 2a och 3e laktation är dräktighetsprocenten efter 1a ins 35% för Holstein kor mot 45% för ProCROSS kor. I genomsnitt seminereras Holstein 2,4 gånger och 1,9 gånger för ProCROSS kor. HÄLSA Veterinärkostnaden minskade med 26% i 2a och 3e laktation för ProCROSS besättningar jämfört med Holstein besättningar. LIVSLÄNGD 41% av ProCROSS kor når 4e laktation gentemot 21% för Holstein. I genomsnitt hade ProCROSS korna GDJDU ȵHU L SURGXNWLRQ XQGHU VLQ livstid jämfört med Holstein. FODEREFFEKTIVITET 3UR&5266 NRU SURGXFHUDU JUDP )HWW Protein per kilo ts foder mot 124gram för renrasig Holstein. ProCROSS kor har 8% bättre IRGHUH΍HNWLYLWHW SLAKTVÄRDE Ökningen i slaktvärde beror på HQ K¸JUH NODVVLȴFHULQJ VDPW färre självdöda kor. 4

ProCROSS Nyheter ȋ3HWLW HW ȴWȋ 14-18 maj var några avelsrådgivare från Sverige och Finland på besök i ostens hembygd nära alperna i vackra Frankrike. Gårdsbesök, ostprovning och doften av hö påvisar vilket levande NXOWXUDUY PRQWEHOLDUGH NRUQD ¦U I¸U ODQWEUXNDUna i området kring Franche-Comté. 9L KDU I§WW O¦UD RVV RP GHUDV DYHOVP§O KXU GH H[- WHUL¸UEHG¸PHU RFK I§WW NROOD LQ WMXUDUQD VRP ¦U DNWXHOOD '¦U ȴFN YL WU¦΍D 6\URFFR 3DFWROH RFK Savino. Korna ska vara lagom höga med en roEXVW NURSS ȋSHWLW HW ȴWȋ VRP P§ YDUD HQ DY GH I§ fraserna man förstod på franska. Tänk om vi kunde ha ostfabriker i varenda stad i Sverige! %HV¸N L )UDQNULNH PDM 5 -XOLD 1LOVHU\G /RYLVD +HGEHUJ Monica Olsson

6 Femlycke Gården Femlycke AB drivs av bröderna, Thomas Eriksson och Stefan Henriksson. Till sin hjälp har de Mattias ‡NHVVRQ ODGXJ§UGVI¸UPDQ VDPW 0DWKLOGD -RKDQVVRQ RFK 7RYH (QJPDQ Ζ DSULO EHVW¦PGH VLJ EU¸GHUQD I¸U DWW J§ ȋ$OO ΖQȋ ProCROSS. I besättningen fanns då en del tvåraskorsQLQJDU .RUVQLQJVGMXUHQ YDU IULVNDUH RFK PHU K§OOEDUD ¦Q GH UHQUDVLJD GMXUHQ YLONHW JMRUGH DWW GH VDWVDGH S§ 3UR&5266 ΖGDJ KDU GH I¦UUH ȋSUREOHP NRUȋ RFK GH GMXU VRP EOLU VMXND WLOOIULVNQDU VQDEEDUH ȋ9L KDU DOGULJ EHKDQGODW V§ I§ GMXU VRP QXȋ EHU¦WWDU 0DWWLDV 0HG 3UR&5266 KDU GH I§WW UREXVWDUH NRU DY PLQGUH VWRUOHN -XYUHQ S§ I¸UVWD NDOYDUQD I¸U¦QGUDV PLQLPDOW ¸YHU WLG ȋ9L VHU VDPPD ȴQD MXYHU L WUHGMH RFK IM¦UGH ODNWDWLRQȋ V¦JHU 0DWWLDV (Q DQQDQ VDN VRP XWP¦UNHU VLJ ¦U GHQ ȵDFNDUH ODNWDWLRQVNXUYDQ S§ 3UR&5266 GMXUHQ .RUQD NDQ VHPLQHUDV VHQDUH L ODNWDWLRQHQ XWDQ DWW GH PLQVNDU L SURGXNWLRQ 0§OHW ¦U DWW NRUQDV OLYVO¦QJG ska öka med en laktation. Mathias Åkesson, Tove Engman, Mathilda Johansson, Stefan Henriksson 4588 Lena 95 7HTXLOD [ &RUWLO H ODNWDWLRQHQ -XYHUK¦OVRNODVV 14 464 kg ECM, 4,3% fett, 3,6% protein, 13 778kg Mjölk

Profil Förbättrad fertilitet 7LGLJDUH DQY¦QGHV WMXU WLOO NYLJRUQD PHQ QXPHUD VHPLQHUDV VDPWOLJD 'HWWD EOHY PHU DNWXHOOW G§ NYLJRUQD VNXOOH VHPLQHUDV PHG 0RQWEHOLDUG 'HW KDU IXQJHUDW V§ EUD DWW LGDJ VHPLQHUDV DOOD kvigor. Fertiliteten har förbättrats markant sedan de började med ProCROSS. Tidigare hade man RIWD EULVW S§ NYLJRU RFK EHK¸YGH N¸SD LQ UHNU\WHULQJ I¸U DWW I§ GMXUȵ¸GHW DWW J§ LKRS 6HGDQ NRUVQLQJDUQD ¸NDGH L DQWDO KDU LVW¦OOHW HWW ¸YHUVNRWW DY NYLJRU XSSVW§WW '¦UI¸U VHPLQHUDV QX HQ GHO DY korna med köttras. 9DO DY WMXUDU J¸UV WLOOVDPPDQV PHG DYHOVU§GJLYDUHQ IU§Q 9¦[D %LUJLWWD +LPUHXV *§UGHQ HIWHUVWU¦YDU NRU PHG PLQGUH VWRUOHN VQDEEDUH PM¸ONȵ¸GH RFK NRUUHNW VSHQSODFHULQJ Lönsammare ungnötsproduktion $OOD WMXUNDOYDU I¸GV XSS L HJHQ UHJL KRV 6WHIDQ 7LGLJDUH VODNWDGHV WMXUDUQD YLG Ȃ P§QDGHUV §OGHU ΖGDJ PHG 3UR&5266 OLJJHU VODNW§OGHUQ S§ P§QDGHU GHVVXWRP JHU GH NU PHU L VODNWLQW¦NW ¦Q UHQUDVLJD KROVWHLQWMXUDU 1¦U +ROVWHLQ DQY¦QGV L URWDWLRQHQ DQY¦QGHU GH HQGDVW [ YLN I¸U DWW XQGYLND DWW I§ WMXUNDOYDU PHG +ROVWHLQ VRP IDU God tillväxt på naturbetet 0DWWLDV XSSOHYHU DWW 3UR&5266 NYLJRUQD ¦U P\FNHW YLOOLJD DWW EHWD 'HVVXWRP KDU GH P\FNHW E¦WWUH WLOOY¦[W S§ EHWHW 1§JRW VRP P¦UNV W\GOLJW Q¦U NYLJRUQD NRPPHU LQ HIWHU HQ VRPPDU XWH på betet. Om gården > 100% ProCROSS Avkastning 11 500 kg ECM 4,1% fett 3,5% protein Inkalvningsålder 25 mån 7 Varför ska man börja med ProCROSS? ȋΖQWH V§ VWRU DQOHGQLQJ DWW LQWH J¸UD GHW GMXUHQ EOLU IULVNDUHȋ Mattias

PROCROSS RASER Montbeliarde från Coopex Mjölk Ost specialist Robust Flexibel Anpassad för olika driftsystem: • %HWH - bra klövar & ben. Klarar att gå långa sträckor • Lättskötta kor med bra temperament. • Korrekt kors 95% lätta kalvningar, XWDQ DVVLVWDQV • Bra grovfoderomvandlare. %HWH • 50% DY PRQWEHOLDUG GMXUHQ K§OOV i en extensiv produktion i Frankrike. Montbeliard seOHNWHUDV S§ PM¸ONSURGXNWLRQ UREXVWKHW IXQNtionella ben och fömågan att omvandla bete och grovfoder till mjölk. Köttvärde ȏ +¸J SRWHQWLDO I¸U VOXWJ¸GQLQJ DY NRU RFK WLOOY¦[W KRV XQJGMXU • 400 kg vid 18 månader (slaktvikt) • 1,35 kg daglig WLOOY¦[W Ostspecialist • Överlägsen proteinkvalité, hög frekvens av kasein %% $ $ • Bra protein/fett kvot - 3,95% fett & 3,5% protein • Mycket hög mastitresistens i rasen • Främsta rasen I¸U YDUXP¦UNHV VN\GGDG RVW W H[ /H &RPW« 392 247 kor i kokontroll i Frankrike 8 916 kg, 3,94% fett, 3,5% protein Ulemo daughter Hälsa Holstein Montbeliarde Överlevnad - kor i 5:e laktation och äldre 10% 19% Fertilitet Ins/dräktighet 2.4 1.7 Kalvningsintervall (dagar) 420 392 Könssorterad ins. (%) 14.7% 28.2% Dräktighetsprocent könssorterat, kvigor 58.5% 62.5% Spara 25% av doserna 8

Förändringar nya ISU > 6W¦UNW KXOO RFK N¸WWY¦UGH > ˜NDG YLNW S§ IXQNWLRQHOOD HJHQVNDSHU K§OOEDUKHW RFK MXYHUK¦OVD > Ombalanserat fett och proteinhalterna > Ökad vikt på avelsvärdet för temperament % ISU 2012 ISU 2022 PRODUKTION 45,0 31,0 JUVERHÄLSA 14,5 20,0 FRUKTSAMHET 18,0 11,0 HÅLLBARHET 5,0 11,0 TILLVÄXT/KÖTTVÄRDE - 8,7 EXTERIÖR 12,5 12,8 TEMPERAMENT - 2 MJÖLKBARHET 5,0 3,5 ISU 2022 PRODUKTION JUVERHÄLSA FRUKTSAMHET HÅLLBARHET TILLVÄXT/KÖTTVÄRDE EXTERIÖR TEMPERAMENT MJÖLKBARHET 31 % 20 % 11 % 11 % 8,7 % 12,8 % 3,5 % 2 % Revision av avelsmålet ISU Montbeliarde 9 KALVNING FAR KALVNING FAR % lätta kalvningar XWDQ KM¦OS Från 48 till 50 Mycket svåra Från 51 till 77 Svåra Från 78 till 88 Normala Från 89 till 94 Lätta Från 95 Väldigt lätta

PROCROSS RASER Montbeliarde från Coopex Topp ISU ISU 185 ISU 184 ISU 180 10

Mjölkbarhet PANDORE 120 PANCHO 117 3Ζ776%85*+ 114 Reslighet PACTOLE 99 REDROCK 101 PORTORICO 104 TOPP TRE Montbeliarde Mjölkmängd PALADIO 1553 PORTORICO 1508 SYROCCO 1474 Temperament PANDORE 126 SAVINO 125 SYROCCO 115 11 Juver PANCHO 132 PORTORICO 129 3Ζ776%85*+ 128 Framjuver PANCHO 136 PORTORICO 132 SAVINO 130

ProCROSS Nyheter *DHF GH &KH] /H 5RL KDU GHO¦JDUH RFK ¦U XSSI¸GDUH DY &RRSH[ 0RQWEHOLDUGHV QXYDUDQGH WRSSWMXU 6\URFFR *§UGHQV KHNWDU ¦U EHO¦JQD S§ PHWHUV K¸MG L 'RXEV RPU§GHW RFK KDU HQ PM¸ONNYRW S§ OLWHU PM¸ON till ostarna Comté och Morbier. Uppfödare av Syrocco 0RQWEHOLDUGH WMXUHQ L WRSS 12 0M¸ON WLOO &RPW« RFK 0RUELHU Besättningen består av 150 kor med en genomsnittOLJ SURGXNWLRQ S§ OLWHU PM¸ON PHG IHWW RFK SURWHLQ .RUQD PM¸ONDV L HQ NDUXVHOO PHG SODWVHU RFK ¦U I¸UGHODG S§ WUH JUXSSHU $OO PM¸ON J§U WLOO osttillverking av Comté och Morbier. Det är inte tillåWHW DWW XWIRGUD HQVLODJH RFK NRUQD I§U PD[ JHV kg kraftfoder per ko och år. På sommaren används LQWHQVLYW URWDWRQVEHWH PHGDQ K¸ XWJ¸U EDVHQ I¸U YLQWHUXWIRGULQJHQ Genomtestning och könssorterade doser i avelsstrategin Idag är 90% av korna genomtestade på gården. UpSI¸GDUQD ¦U QRJJUDQQD L VLWW YDO DY DYHOVGMXU RFK VRUWHUDU XW NYLJRU DYVHGGD I¸U DYHO RFK GH VRP VND V¦OMDV *§UGHQ VHPLQHUDU DY KRQGMXUHQ PHG N¸QVVRUterade doser, 20% med konventionell sperma och GH UHVWHUDQGH PHG N¸WW $YHOVIRNXV ¦U IHWW RFK SURWHLQKDOW PM¸ON RFK MXYHUK¦OVD En del av Umotests avelsprogram 9DUMH §U JHQRPWHVWDV FLUND WLR WMXUNDOYDU RFK VDPWOLga kvigor. Några av de bästa kvigorna spolas på embryon för avelsprogrammet. Gården är även en mottagarbesättning och lägger in embryon som kommer IU§Q WMXUVWDWLRQHQ 7Y§ P\FNHW DNWXHOOD WMXUDU VRP är födda på gården är Syrocco och den avkommeSU¸YDGH WMXUHQ 1\[ Om gården > 150 Montbeliardekor > Mjölk 7300 liter > 3,8% fett och 3,29% protein > 5 delägare > Uppfödare av Syrocco och Nyx Egenskaper i fokus: > Fett- och proteinhalt > Mjölk > Juverhälsa

SYROCCO ODYNO [ MINNESOTA | JOYLAND ] | MACINTOSH | IDROLIC EXTERIÖR FR 2531693485 | N° A0184 | MTF | MIC GAEC DE CHEZ LE ROI | LES FINS 25500 FUNKTION ISU 185 PRODUKTION Mjölk Protein (kg) Fett (kg) Protein (%) Fett(%) +1474 +58 +72 +0,16 +0,20 +0,5 HÄLSA & FERTILITET JUVERHÄLSA CELLER KLINISKA MASTITER FERTILITET FERTILITET ÄLDRE KOR FERTILITET KVIGOR KALVNING 1 :A INS LIVSTIDSPRODUKTION -1 0 1 2 2,5 KROPP BRÖSTBREDD BRÖSTDJUP KORSLÄNGD KORSBREDD KORSLUTNING RESLIGHET BENEGENSKAPER HASVINKEL FOTVINKEL BEN BAKIFRÅN JUVER FRÄMRE ANFÄSTNING BAKJUVERHÖJD BAKJUVERBREDD JUVERDJUP JUVERBALANS LIGAMENT SPENPLACERING FRAM SPENPLACERING BAK SPENRIKTNING SPENAR SPENLÄNGD SPENFORM KÖTTVÄRDE 88 100 112 124 130 113 118 102 116 109 97 110 114 98 103 117 118 129 103 109 103 116 109 109 90 118 104 100 100 121 SEXAD -1 0 1 2 2,5 MUSKELFYLLNAD UNGNÖT MUSKELFYLLNAD MKALV +1,3 +1,5 +0,7 +0,2 +0,8 -0,4 -0,4 +1,4 +74 125 Produktions index MJÖLKBARHET 98 TEMPERAMENT 115 Kalvningar f Kalvvitalitet f 95 95 Döttrar 0 Besättningar 0 Säkerhet 74% K-Kas B-Kas BB A2A2 88 100 112 124 130 -1 0 1 2 2,5 LÅG NERVÖS HÖG LUGN +0,7 +0,3 NYTT NYTT STÖRRE BRED DJUP LÅNG BRED ÖVERBYGGD HÖG BÄTTRE KROKIG BRANT PARALLELL BÄTTRE STARK HÖG BRED GRUNT FRAMTUNGT STARK TÄTT VITT INÅT KORTA TJOCKA HÖGT HÖGT HÖGT MINDRE SMAL GRUND KORT SMAL SLUTTANDE LÅG SÄMRE RAK LÅG HASTRÅNG SÄMRE SVAG LÅG SMAL DJUPT BAKTUNGT SVAG VITT TÄTT UTÅT LÅNGA TUNNA LÅGT LÅGT LÅGT 13

ROANNAIS OVERNIA [ LEADER | BOURGUEIL ] | MEMPHIS | HORTON EXTERIÖR FR 7120200934 | N° 97274 | MTF | MIF GAEC DU PETIT DOMAINE | ST ROMAIN LA MOTTE 42640 FUNKTION ISU 184 PRODUKTION Mjölk Protein (kg) Fett (kg) Protein (%) Fett(%) +1296 +48 +45 +0,09 -0,11 -1,6 HÄLSA & FERTILITET JUVERHÄLSA CELLER KLINISKA MASTITER FERTILITET FERTILITET ÄLDRE KOR FERTILITET KVIGOR KALVNING 1 :A INS LIVSTIDSPRODUKTION -1 0 1 2 2,5 KROPP BRÖSTBREDD BRÖSTDJUP KORSLÄNGD KORSBREDD KORSLUTNING RESLIGHET BENEGENSKAPER HASVINKEL FOTVINKEL BEN BAKIFRÅN JUVER FRÄMRE ANFÄSTNING BAKJUVERHÖJD BAKJUVERBREDD JUVERDJUP JUVERBALANS LIGAMENT SPENPLACERING FRAM SPENPLACERING BAK SPENRIKTNING SPENAR SPENLÄNGD SPENFORM KÖTTVÄRDE 88 100 112 124 130 109 109 111 109 106 87 110 120 105 98 107 125 114 109 108 115 105 113 104 97 121 108 103 87 106 SEXAD & KONVENTIONELL -1 0 1 2 2,5 MUSKELFYLLNAD UNGNÖT MUSKELFYLLNAD MKALV +1,6 +1,6 +1,3 +2,1 +2,1 +0,8 +1,2 +2,4 +56 127 Produktions index MJÖLKBARHET 102 TEMPERAMENT 107 Kalvningar f Kalvvitalitet f 95 95 Döttrar 0 Besättningar 0 Säkerhet 72% K-Kas B-Kas AB A1A2 88 100 112 124 130 -1 0 1 2 2,5 LÅG NERVÖS HÖG LUGN -0,1 -1,1 NYTT NYTT STÖRRE BRED DJUP LÅNG BRED ÖVERBYGGD HÖG BÄTTRE KROKIG BRANT PARALLELL BÄTTRE STARK HÖG BRED GRUNT FRAMTUNGT STARK TÄTT VITT INÅT KORTA TJOCKA HÖGT HÖGT HÖGT MINDRE SMAL GRUND KORT SMAL SLUTTANDE LÅG SÄMRE RAK LÅG HASTRÅNG SÄMRE SVAG LÅG SMAL DJUPT BAKTUNGT SVAG VITT TÄTT UTÅT LÅNGA TUNNA LÅGT LÅGT LÅGT 14

PACTOLE MISTIK [ JILBEER | GAMBETTA ] | JOLIMOME | HOBBIT EXTERIÖR FR 5245423226 | N° 96871 | MTF | MIF M SPRINGINSFELD DOMINIQUE | DURMENACH 68480 FUNKTION ISU 180 PRODUKTION Mjölk Protein (kg) Fett (kg) Protein (%) Fett(%) +1124 +52 +55 +0,23 +0,18 +0,5 HÄLSA & FERTILITET JUVERHÄLSA CELLER KLINISKA MASTITER FERTILITET FERTILITET ÄLDRE KOR FERTILITET KVIGOR KALVNING 1 :A INS LIVSTIDSPRODUKTION -1 0 1 2 2,5 KROPP BRÖSTBREDD BRÖSTDJUP KORSLÄNGD KORSBREDD KORSLUTNING RESLIGHET BENEGENSKAPER HASVINKEL FOTVINKEL BEN BAKIFRÅN JUVER FRÄMRE ANFÄSTNING BAKJUVERHÖJD BAKJUVERBREDD JUVERDJUP JUVERBALANS LIGAMENT SPENPLACERING FRAM SPENPLACERING BAK SPENRIKTNING SPENAR SPENLÄNGD SPENFORM KÖTTVÄRDE 88 100 112 124 130 107 101 114 112 103 101 99 123 88 120 98 124 108 114 130 112 116 132 96 110 106 95 87 88 92 SEXAD & KONVENTIONELL -1 0 1 2 2,5 MUSKELFYLLNAD UNGNÖT MUSKELFYLLNAD MKALV +1,7 +1,8 +1,4 +1,3 +1 +0,8 +0,7 +1,3 +65 125 Produktions index MJÖLKBARHET 100 TEMPERAMENT 100 Kalvningar f Kalvvitalitet f 95 95 Döttrar 0 Besättningar 0 Säkerhet 76% K-Kas B-Kas BB A2A2 88 100 112 124 130 -1 0 1 2 2,5 LÅG NERVÖS HÖG LUGN -0,6 +0,4 NYTT NYTT STÖRRE BRED DJUP LÅNG BRED ÖVERBYGGD HÖG BÄTTRE KROKIG BRANT PARALLELL BÄTTRE STARK HÖG BRED GRUNT FRAMTUNGT STARK TÄTT VITT INÅT KORTA TJOCKA HÖGT HÖGT HÖGT MINDRE SMAL GRUND KORT SMAL SLUTTANDE LÅG SÄMRE RAK LÅG HASTRÅNG SÄMRE SVAG LÅG SMAL DJUPT BAKTUNGT SVAG VITT TÄTT UTÅT LÅNGA TUNNA LÅGT LÅGT LÅGT 15

SAVINO PARAGUAY [ MARLEY | JIBICE ] | MITSOUKO | ILLUSION EXTERIÖR FR 7302329261 | N° A0161 | MTF | MIF M BRET CHRISTOPHE | GERBAIX 73470 FUNKTION ISU 180 PRODUKTION Mjölk Protein (kg) Fett (kg) Protein (%) Fett(%) +1170 +47 +55 +0,13 +0,13 -0,5 HÄLSA & FERTILITET JUVERHÄLSA CELLER KLINISKA MASTITER FERTILITET FERTILITET ÄLDRE KOR FERTILITET KVIGOR KALVNING 1 :A INS LIVSTIDSPRODUKTION -1 0 1 2 2,5 KROPP BRÖSTBREDD BRÖSTDJUP KORSLÄNGD KORSBREDD KORSLUTNING RESLIGHET BENEGENSKAPER HASVINKEL FOTVINKEL BEN BAKIFRÅN JUVER FRÄMRE ANFÄSTNING BAKJUVERHÖJD BAKJUVERBREDD JUVERDJUP JUVERBALANS LIGAMENT SPENPLACERING FRAM SPENPLACERING BAK SPENRIKTNING SPENAR SPENLÄNGD SPENFORM KÖTTVÄRDE 88 100 112 124 130 106 100 114 103 110 95 111 105 101 100 91 124 130 112 116 111 107 110 110 108 110 106 95 95 104 SEXAD -1 0 1 2 2,5 MUSKELFYLLNAD UNGNÖT MUSKELFYLLNAD MKALV +1,7 +1,9 +0,9 +1,1 +1,3 +1,1 -0,8 +1,4 +59 119 Produktions index MJÖLKBARHET 108 TEMPERAMENT 125 Kalvningar f Kalvvitalitet f 95 95 Döttrar 0 Besättningar 0 Säkerhet 70% K-Kas B-Kas BB A2A2 88 100 112 124 130 -1 0 1 2 2,5 LÅG NERVÖS HÖG LUGN +1,1 +0,6 NYTT NYTT STÖRRE BRED DJUP LÅNG BRED ÖVERBYGGD HÖG BÄTTRE KROKIG BRANT PARALLELL BÄTTRE STARK HÖG BRED GRUNT FRAMTUNGT STARK TÄTT VITT INÅT KORTA TJOCKA HÖGT HÖGT HÖGT MINDRE SMAL GRUND KORT SMAL SLUTTANDE LÅG SÄMRE RAK LÅG HASTRÅNG SÄMRE SVAG LÅG SMAL DJUPT BAKTUNGT SVAG VITT TÄTT UTÅT LÅNGA TUNNA LÅGT LÅGT LÅGT PORTORICO NINO JB [ JELINEK JB | APPOLO JB ] | JEBOLAN | GRAF EXTERIÖR FR 5632283334 | N° 96873 | MTF | MIF M BAGUE RENE | BOURGUIGNON LES MOREY 70120 FUNKTION ISU 174 PRODUKTION Mjölk Protein (kg) Fett (kg) Protein (%) Fett(%) +1508 +47 +60 -0,03 +0,01 +1 HÄLSA & FERTILITET JUVERHÄLSA CELLER KLINISKA MASTITER FERTILITET FERTILITET ÄLDRE KOR FERTILITET KVIGOR KALVNING 1 :A INS LIVSTIDSPRODUKTION -1 0 1 2 2,5 KROPP BRÖSTBREDD BRÖSTDJUP KORSLÄNGD KORSBREDD KORSLUTNING RESLIGHET BENEGENSKAPER HASVINKEL FOTVINKEL BEN BAKIFRÅN JUVER FRÄMRE ANFÄSTNING BAKJUVERHÖJD BAKJUVERBREDD JUVERDJUP JUVERBALANS LIGAMENT SPENPLACERING FRAM SPENPLACERING BAK SPENRIKTNING SPENAR SPENLÄNGD SPENFORM KÖTTVÄRDE 88 100 112 124 130 103 96 105 109 103 84 104 111 94 92 93 129 132 118 99 107 119 128 97 94 121 106 114 87 87 SEXAD & KONVENTIONELL -1 0 1 2 2,5 MUSKELFYLLNAD UNGNÖT MUSKELFYLLNAD MKALV +0,7 +0,9 +0,2 +2,6 +2,8 +0,8 +0,9 +2,1 +58 120 Produktions index MJÖLKBARHET 111 TEMPERAMENT 110 Kalvningar f Kalvvitalitet f 95 95 Döttrar 0 Besättningar 0 Säkerhet 76% K-Kas B-Kas BB A2A2 88 100 112 124 130 -1 0 1 2 2,5 LÅG NERVÖS HÖG LUGN -1,7 -1,8 NYTT NYTT STÖRRE BRED DJUP LÅNG BRED ÖVERBYGGD HÖG BÄTTRE KROKIG BRANT PARALLELL BÄTTRE STARK HÖG BRED GRUNT FRAMTUNGT STARK TÄTT VITT INÅT KORTA TJOCKA HÖGT HÖGT HÖGT MINDRE SMAL GRUND KORT SMAL SLUTTANDE LÅG SÄMRE RAK LÅG HASTRÅNG SÄMRE SVAG LÅG SMAL DJUPT BAKTUNGT SVAG VITT TÄTT UTÅT LÅNGA TUNNA LÅGT LÅGT LÅGT 16

PALADIO NOESIS [ JUOFOREZ | EPONA ] | JEREMIAH | FOSTER EXTERIÖR FR 6868713243 | N° 96874 | MTF | MIF GAEC DE LA FERME DE BEAULIEU | HAUTE AMANCE 52600 FUNKTION ISU 171 PRODUKTION Mjölk Protein (kg) Fett (kg) Protein (%) Fett(%) +1553 +56 +65 +0,06 +0,04 -0,6 HÄLSA & FERTILITET JUVERHÄLSA CELLER KLINISKA MASTITER FERTILITET FERTILITET ÄLDRE KOR FERTILITET KVIGOR KALVNING 1 :A INS LIVSTIDSPRODUKTION -1 0 1 2 2,5 KROPP BRÖSTBREDD BRÖSTDJUP KORSLÄNGD KORSBREDD KORSLUTNING RESLIGHET BENEGENSKAPER HASVINKEL FOTVINKEL BEN BAKIFRÅN JUVER FRÄMRE ANFÄSTNING BAKJUVERHÖJD BAKJUVERBREDD JUVERDJUP JUVERBALANS LIGAMENT SPENPLACERING FRAM SPENPLACERING BAK SPENRIKTNING SPENAR SPENLÄNGD SPENFORM KÖTTVÄRDE 88 100 112 124 130 100 94 106 103 99 109 107 106 107 82 113 117 122 105 141 100 131 100 102 114 112 97 94 101 92 SEXAD & KONVENTIONELL -1 0 1 2 2,5 MUSKELFYLLNAD UNGNÖT MUSKELFYLLNAD MKALV +1,5 +1,7 +0,8 +0,7 0 +1,3 +0,3 +1,1 +68 111 Produktions index MJÖLKBARHET 99 TEMPERAMENT 98 Kalvningar f Kalvvitalitet f 95 95 Döttrar 0 Besättningar 0 Säkerhet 76% K-Kas B-Kas BB A2A2 88 100 112 124 130 -1 0 1 2 2,5 LÅG NERVÖS HÖG LUGN -1,6 -0,7 NYTT NYTT STÖRRE BRED DJUP LÅNG BRED ÖVERBYGGD HÖG BÄTTRE KROKIG BRANT PARALLELL BÄTTRE STARK HÖG BRED GRUNT FRAMTUNGT STARK TÄTT VITT INÅT KORTA TJOCKA HÖGT HÖGT HÖGT MINDRE SMAL GRUND KORT SMAL SLUTTANDE LÅG SÄMRE RAK LÅG HASTRÅNG SÄMRE SVAG LÅG SMAL DJUPT BAKTUNGT SVAG VITT TÄTT UTÅT LÅNGA TUNNA LÅGT LÅGT LÅGT REDROCK NETFLIX [ LASDEPIC | HYPER ] | JUOFOREZ | CARGO EXTERIÖR FR 0119035394 | N° 97253 | MTF | MIF GAEC DE GRANDVAL | ST TRIVIER DE COURTES 1560 FUNKTION ISU 171 PRODUKTION Mjölk Protein (kg) Fett (kg) Protein (%) Fett(%) +682 +35 +40 +0,19 +0,18 -0,5 HÄLSA & FERTILITET JUVERHÄLSA CELLER KLINISKA MASTITER FERTILITET FERTILITET ÄLDRE KOR FERTILITET KVIGOR KALVNING 1 :A INS LIVSTIDSPRODUKTION -1 0 1 2 2,5 KROPP BRÖSTBREDD BRÖSTDJUP KORSLÄNGD KORSBREDD KORSLUTNING RESLIGHET BENEGENSKAPER HASVINKEL FOTVINKEL BEN BAKIFRÅN JUVER FRÄMRE ANFÄSTNING BAKJUVERHÖJD BAKJUVERBREDD JUVERDJUP JUVERBALANS LIGAMENT SPENPLACERING FRAM SPENPLACERING BAK SPENRIKTNING SPENAR SPENLÄNGD SPENFORM KÖTTVÄRDE 88 100 112 124 130 111 111 101 119 107 100 101 116 96 105 110 126 98 117 113 124 146 116 95 106 112 105 97 102 119 SEXAD -1 0 1 2 2,5 MUSKELFYLLNAD UNGNÖT MUSKELFYLLNAD MKALV +1,3 +1,3 +1,1 +0,4 +0,5 -0,4 +0,5 +2,2 +45 129 Produktions index MJÖLKBARHET 109 TEMPERAMENT 100 Kalvningar f Kalvvitalitet f 95 95 Döttrar 0 Besättningar 0 Säkerhet 76% K-Kas B-Kas BB A2A2 88 100 112 124 130 -1 0 1 2 2,5 LÅG NERVÖS HÖG LUGN -1,4 +1,4 NYTT NYTT STÖRRE BRED DJUP LÅNG BRED ÖVERBYGGD HÖG BÄTTRE KROKIG BRANT PARALLELL BÄTTRE STARK HÖG BRED GRUNT FRAMTUNGT STARK TÄTT VITT INÅT KORTA TJOCKA HÖGT HÖGT HÖGT MINDRE SMAL GRUND KORT SMAL SLUTTANDE LÅG SÄMRE RAK LÅG HASTRÅNG SÄMRE SVAG LÅG SMAL DJUPT BAKTUNGT SVAG VITT TÄTT UTÅT LÅNGA TUNNA LÅGT LÅGT LÅGT 17

RAINBOW OBUT [ MALOR | HIDEKO ] | LILAC | HACKER EXTERIÖR FR 7120290663 | N° 97697 | MTF | MIF GAEC DES BARAQUES | ARCEY 25750 FUNKTION ISU 167 PRODUKTION Mjölk Protein (kg) Fett (kg) Protein (%) Fett(%) +966 +39 +45 +0,13 +0,10 -0,7 HÄLSA & FERTILITET JUVERHÄLSA CELLER KLINISKA MASTITER FERTILITET FERTILITET ÄLDRE KOR FERTILITET KVIGOR KALVNING 1 :A INS LIVSTIDSPRODUKTION -1 0 1 2 2,5 KROPP BRÖSTBREDD BRÖSTDJUP KORSLÄNGD KORSBREDD KORSLUTNING RESLIGHET BENEGENSKAPER HASVINKEL FOTVINKEL BEN BAKIFRÅN JUVER FRÄMRE ANFÄSTNING BAKJUVERHÖJD BAKJUVERBREDD JUVERDJUP JUVERBALANS LIGAMENT SPENPLACERING FRAM SPENPLACERING BAK SPENRIKTNING SPENAR SPENLÄNGD SPENFORM KÖTTVÄRDE 88 100 112 124 130 119 117 115 121 119 115 109 108 105 94 105 119 124 99 114 114 118 122 105 93 109 97 91 110 101 SEXAD & KONVENTIONELL -1 0 1 2 2,5 MUSKELFYLLNAD UNGNÖT MUSKELFYLLNAD MKALV +0,7 +0,7 +0,5 +1,1 +1,3 +0,5 +0,4 +2 +49 123 Produktions index MJÖLKBARHET 113 TEMPERAMENT 102 Kalvningar f Kalvvitalitet f 95 95 Döttrar 0 Besättningar 0 Säkerhet 70% K-Kas B-Kas BB A2A2 88 100 112 124 130 -1 0 1 2 2,5 LÅG NERVÖS HÖG LUGN +1,2 +0,7 NYTT NYTT STÖRRE BRED DJUP LÅNG BRED ÖVERBYGGD HÖG BÄTTRE KROKIG BRANT PARALLELL BÄTTRE STARK HÖG BRED GRUNT FRAMTUNGT STARK TÄTT VITT INÅT KORTA TJOCKA HÖGT HÖGT HÖGT MINDRE SMAL GRUND KORT SMAL SLUTTANDE LÅG SÄMRE RAK LÅG HASTRÅNG SÄMRE SVAG LÅG SMAL DJUPT BAKTUNGT SVAG VITT TÄTT UTÅT LÅNGA TUNNA LÅGT LÅGT LÅGT PITTSBURGH NEKFEU [ JOMBRIK JB | GIOVANNI ] | IMPEC | URBANISTE EXTERIÖR FR 2537331713 | N° 96390 | MTF | MIF GAEC VIVIEROCHE | LA ROCHELLE 70120 FUNKTION ISU 164 PRODUKTION Mjölk Protein (kg) Fett (kg) Protein (%) Fett(%) +1063 +45 +36 +0,14 -0,11 +1,3 HÄLSA & FERTILITET JUVERHÄLSA CELLER KLINISKA MASTITER FERTILITET FERTILITET ÄLDRE KOR FERTILITET KVIGOR KALVNING 1 :A INS LIVSTIDSPRODUKTION -1 0 1 2 2,5 KROPP BRÖSTBREDD BRÖSTDJUP KORSLÄNGD KORSBREDD KORSLUTNING RESLIGHET BENEGENSKAPER HASVINKEL FOTVINKEL BEN BAKIFRÅN JUVER FRÄMRE ANFÄSTNING BAKJUVERHÖJD BAKJUVERBREDD JUVERDJUP JUVERBALANS LIGAMENT SPENPLACERING FRAM SPENPLACERING BAK SPENRIKTNING SPENAR SPENLÄNGD SPENFORM KÖTTVÄRDE 88 100 112 124 130 118 109 123 125 113 86 127 111 102 105 103 128 122 95 105 102 121 137 122 84 131 106 104 87 105 SEXAD -1 0 1 2 2,5 MUSKELFYLLNAD UNGNÖT MUSKELFYLLNAD MKALV +0,1 +0,1 0 +0,6 +0,4 +0,9 -0,3 +1,9 +52 130 Produktions index MJÖLKBARHET 114 TEMPERAMENT 111 Kalvningar f Kalvvitalitet f 94 95 Döttrar 0 Besättningar 0 Säkerhet 76% K-Kas B-Kas AB A1A2 88 100 112 124 130 -1 0 1 2 2,5 LÅG NERVÖS HÖG LUGN +0,2 +0,3 NYTT NYTT STÖRRE BRED DJUP LÅNG BRED ÖVERBYGGD HÖG BÄTTRE KROKIG BRANT PARALLELL BÄTTRE STARK HÖG BRED GRUNT FRAMTUNGT STARK TÄTT VITT INÅT KORTA TJOCKA HÖGT HÖGT HÖGT MINDRE SMAL GRUND KORT SMAL SLUTTANDE LÅG SÄMRE RAK LÅG HASTRÅNG SÄMRE SVAG LÅG SMAL DJUPT BAKTUNGT SVAG VITT TÄTT UTÅT LÅNGA TUNNA LÅGT LÅGT LÅGT 18

PANCHO JEREMIAH [ HYPER | ELASTAR ] | HALLEZ | UNIMAC EXTERIÖR FR 7040356293 | N° 96030 | MTF | MIF GAEC BESANCON | LIEVANS 70240 FUNKTION ISU 158 PRODUKTION Mjölk Protein (kg) Fett (kg) Protein (%) Fett(%) +911 +42 +34 +0,16 -0,09 -0,6 HÄLSA & FERTILITET JUVERHÄLSA CELLER KLINISKA MASTITER FERTILITET FERTILITET ÄLDRE KOR FERTILITET KVIGOR KALVNING 1 :A INS LIVSTIDSPRODUKTION -1 0 1 2 2,5 KROPP BRÖSTBREDD BRÖSTDJUP KORSLÄNGD KORSBREDD KORSLUTNING RESLIGHET BENEGENSKAPER HASVINKEL FOTVINKEL BEN BAKIFRÅN JUVER FRÄMRE ANFÄSTNING BAKJUVERHÖJD BAKJUVERBREDD JUVERDJUP JUVERBALANS LIGAMENT SPENPLACERING FRAM SPENPLACERING BAK SPENRIKTNING SPENAR SPENLÄNGD SPENFORM KÖTTVÄRDE 88 100 112 124 130 104 111 107 89 106 96 104 124 95 108 101 132 136 118 126 118 143 99 114 94 115 110 102 82 104 KONVENTIONELL -1 0 1 2 2,5 MUSKELFYLLNAD UNGNÖT MUSKELFYLLNAD MKALV +0,5 +0,6 +0,3 +0,3 0 +0,1 +0,7 +0,4 +49 130 Produktions index MJÖLKBARHET 117 TEMPERAMENT 112 Kalvningar f Kalvvitalitet f 83 67 Döttrar 0 Besättningar 0 Säkerhet 76% K-Kas B-Kas BB A2A2 88 100 112 124 130 -1 0 1 2 2,5 LÅG NERVÖS HÖG LUGN +0,9 +0,4 NYTT NYTT STÖRRE BRED DJUP LÅNG BRED ÖVERBYGGD HÖG BÄTTRE KROKIG BRANT PARALLELL BÄTTRE STARK HÖG BRED GRUNT FRAMTUNGT STARK TÄTT VITT INÅT KORTA TJOCKA HÖGT HÖGT HÖGT MINDRE SMAL GRUND KORT SMAL SLUTTANDE LÅG SÄMRE RAK LÅG HASTRÅNG SÄMRE SVAG LÅG SMAL DJUPT BAKTUNGT SVAG VITT TÄTT UTÅT LÅNGA TUNNA LÅGT LÅGT LÅGT PANDORE NABOR [ JEBELLO | HARPER ] | ILAX | FUEGO EXTERIÖR FR 4242900228 | N° 96022 | MTF | MIF GAEC SPERKA-BESANCON | CORRE 70500 FUNKTION ISU 154 PRODUKTION Mjölk Protein (kg) Fett (kg) Protein (%) Fett(%) +887 +42 +40 +0,18 +0,04 0 HÄLSA & FERTILITET JUVERHÄLSA CELLER KLINISKA MASTITER FERTILITET FERTILITET ÄLDRE KOR FERTILITET KVIGOR KALVNING 1 :A INS LIVSTIDSPRODUKTION -1 0 1 2 2,5 KROPP BRÖSTBREDD BRÖSTDJUP KORSLÄNGD KORSBREDD KORSLUTNING RESLIGHET BENEGENSKAPER HASVINKEL FOTVINKEL BEN BAKIFRÅN JUVER FRÄMRE ANFÄSTNING BAKJUVERHÖJD BAKJUVERBREDD JUVERDJUP JUVERBALANS LIGAMENT SPENPLACERING FRAM SPENPLACERING BAK SPENRIKTNING SPENAR SPENLÄNGD SPENFORM KÖTTVÄRDE 88 100 112 124 130 108 89 106 128 109 95 112 107 99 102 116 120 118 119 123 111 107 104 104 104 100 102 89 76 91 SEXAD -1 0 1 2 2,5 MUSKELFYLLNAD UNGNÖT MUSKELFYLLNAD MKALV +0,1 +0,4 -0,5 +1,6 +1,3 +1,3 +0,5 +0,7 +51 116 Produktions index MJÖLKBARHET 120 TEMPERAMENT 126 Kalvningar f Kalvvitalitet f 95 95 Döttrar 0 Besättningar 0 Säkerhet 76% K-Kas B-Kas BB A2A2 88 100 112 124 130 -1 0 1 2 2,5 LÅG NERVÖS HÖG LUGN 0 -0,7 NYTT NYTT STÖRRE BRED DJUP LÅNG BRED ÖVERBYGGD HÖG BÄTTRE KROKIG BRANT PARALLELL BÄTTRE STARK HÖG BRED GRUNT FRAMTUNGT STARK TÄTT VITT INÅT KORTA TJOCKA HÖGT HÖGT HÖGT MINDRE SMAL GRUND KORT SMAL SLUTTANDE LÅG SÄMRE RAK LÅG HASTRÅNG SÄMRE SVAG LÅG SMAL DJUPT BAKTUNGT SVAG VITT TÄTT UTÅT LÅNGA TUNNA LÅGT LÅGT LÅGT 19

Hälsoegenskaper Mastitresistens | Dödfödslar | Klövhälsa > Mjölk kg (305 dgr) 9 883 kg > Protein% 3,59 | Fett% 4,39 > 158 000 registrerade kor (Danmark, Sverige, Finland) VIKINGRED VikingRed, fille de VR WAND Avelsmål VikingRed Avelsmålet för VikingRed är en frisk ko med bra fertilitet, lätta kalvningar, funktionell exteriör och hög produktion. Avelmålet beskrivs i NTM (Nordic Total Merit), och är ett ekonomiskt index som försäkrar maximal framgång för alla ekonomiskt viktiga egenskaper som ingår i NTM och därmed bästa lönsamheten för våra mjölkproducenter. 20 Produktion 38% Hälsa och Reproduktion 47% Exteriör 15% NTM

Topp NTM PROCROSS RASER VikingRed NTM NTM NTM 21

Mjölkbarhet VR WANNA 120 VR ULVAR 104 VR HAMZE P 103 Mjölk VR ULVAR 117 VR VREJ 111 VR HAMZE P 108 Juver VR FEATHER 123 VR ULVAR 117 VR WANNA 117 TOPP TRE VikingRed Fett % VR WANNA 128 VR ULVAR 109 VR HOLMES 108 Protein % VR HOLMES 109 VR FEATHER 109 VR HAMZE P 109 Temperament VR WANNA 113 VR FEATHER 108 VR HAMZE P 99 22

NTM +30 P (kg) Mjölk (kg) +35 +5,3 F (kg) +32,5 Kappa kasein AA Beta kasein A1A2 VR WANNA VR Wanted | VR Vilperi SWE 99262 aAa 534 DOTTERFERTILITET 101 KALVNING DIREKT 112 KALVN. MATERNELL 106 JUVERHÄLSA 101 ÖVRIG HÄLSA 105 ÖVERLEVANDETAL 108 KLÖVHÄLSA 110 UNGDJURSÖVERLEVNAD 104 90 100 110 120 MJÖLKINDEX 116 MJÖLK, KG 101 PROTEIN, KG 105 PROTEIN % 107 FETT, KG 124 FETT % 128 TILLVÄXT 111 90 100 110 120 HÄLSOEGENSKAPER PRODUKTION EXTERIÖR KROPPSSTORLEK BEN JUVER 90 100 110 120 107 119 117 MJÖLKBARHET TEMPERAMENT 90 100 110 120 120 113 FUNKTION NTM +33 P (kg) Mjölk (kg) +594,2 +23,4 F (kg) +32,5 Kappa kasein AA Beta kasein A1A2 VR ULVAR VR Uppura | VR Vimo SWE 99264 aAa 423 DOTTERFERTILITET 95 KALVNING DIREKT 101 KALVN. MATERNELL 110 JUVERHÄLSA 110 ÖVRIG HÄLSA 96 ÖVERLEVANDETAL 108 KLÖVHÄLSA 111 UNGDJURSÖVERLEVNAD 104 90 100 110 120 MJÖLKINDEX 124 MJÖLK, KG 117 PROTEIN, KG 122 PROTEIN % 105 FETT, KG 124 FETT % 109 TILLVÄXT 95 90 100 110 120 HÄLSOEGENSKAPER PRODUKTION EXTERIÖR KROPPSSTORLEK BEN JUVER 90 100 110 120 105 111 117 MJÖLKBARHET TEMPERAMENT 90 100 110 120 104 97 FUNKTION 23

NTM +25 P (kg) Mjölk (kg) +69,9 +8,5 F (kg) +10,8 Kappa kasein BB Beta kasein A2A2 VR FEATHER VR Facit P | VR Bebob FIN 48619 aAa DOTTERFERTILITET 101 KALVNING DIREKT 98 KALVN. MATERNELL 105 JUVERHÄLSA 117 ÖVRIG HÄLSA 103 ÖVERLEVANDETAL 107 KLÖVHÄLSA 108 UNGDJURSÖVERLEVNAD 107 90 100 110 120 MJÖLKINDEX 110 MJÖLK, KG 102 PROTEIN, KG 108 PROTEIN % 109 FETT, KG 108 FETT % 108 TILLVÄXT 89 90 100 110 120 HÄLSOEGENSKAPER PRODUKTION EXTERIÖR KROPPSSTORLEK BEN JUVER 90 100 110 120 101 128 123 MJÖLKBARHET TEMPERAMENT 90 100 110 120 98 108 FUNKTION 24 NTM +30 P (kg) Mjölk (kg) +384,5 +14,9 F (kg) +24,4 Kappa kasein AB Beta kasein A1A2 VR VREJ VR Vuk P | VR Fanof P SWE 99256 aAa 162 DOTTERFERTILITET 104 KALVNING DIREKT 110 KALVN. MATERNELL 100 JUVERHÄLSA 116 ÖVRIG HÄLSA 104 ÖVERLEVANDETAL 122 KLÖVHÄLSA 108 UNGDJURSÖVERLEVNAD 95 90 100 110 120 MJÖLKINDEX 117 MJÖLK, KG 111 PROTEIN, KG 114 PROTEIN % 102 FETT, KG 118 FETT % 107 TILLVÄXT 108 90 100 110 120 HÄLSOEGENSKAPER PRODUKTION EXTERIÖR KROPPSSTORLEK BEN JUVER 90 100 110 120 93 119 106 MJÖLKBARHET TEMPERAMENT 90 100 110 120 101 94 FUNKTION

NTM +25 P (kg) Mjölk (kg) +244,7 +13,8 F (kg) +19,0 Kappa kasein AA Beta kasein A2A2 VR HOLMES VR Honborg | VR Vertop FIN 48589 aAa DOTTERFERTILITET 110 KALVNING DIREKT 100 KALVN. MATERNELL 105 JUVERHÄLSA 106 ÖVRIG HÄLSA 101 ÖVERLEVANDETAL 108 KLÖVHÄLSA 106 UNGDJURSÖVERLEVNAD 98 90 100 110 120 MJÖLKINDEX 115 MJÖLK, KG 107 PROTEIN, KG 113 PROTEIN % 109 FETT, KG 114 FETT % 108 TILLVÄXT 106 90 100 110 120 HÄLSOEGENSKAPER PRODUKTION EXTERIÖR KROPPSSTORLEK BEN JUVER 90 100 110 120 100 111 105 MJÖLKBARHET TEMPERAMENT 90 100 110 120 102 96 FUNKTION NTM +25 P (kg) Mjölk (kg) +279,6 +14,9 F (kg) +13,5 Kappa kasein AB Beta kasein A1A2 VR HAMZE P VR Huvitus | VR Fanof P SWE 99991 aAa DOTTERFERTILITET 114 KALVNING DIREKT 102 KALVN. MATERNELL 101 JUVERHÄLSA 93 ÖVRIG HÄLSA 106 ÖVERLEVANDETAL 112 KLÖVHÄLSA 120 UNGDJURSÖVERLEVNAD 108 90 100 110 120 MJÖLKINDEX 113 MJÖLK, KG 108 PROTEIN, KG 114 PROTEIN % 109 FETT, KG 110 FETT % 103 TILLVÄXT 99 90 100 110 120 HÄLSOEGENSKAPER PRODUKTION EXTERIÖR KROPPSSTORLEK BEN JUVER 90 100 110 120 102 113 110 MJÖLKBARHET TEMPERAMENT 90 100 110 120 103 99 FUNKTION 25

26 Hälsoegenskaper Produktion | Halter | Medelstorlek > Mjölk kg (305 dgr) 11 370 kg > Protein% 3.47 | Fett% 4.05 > 555 000 registrerade kor (Danmark, Sverige, Finland) VIKINGHOLSTEIN Avelsmål VikingHolstein Aveslmålet för VikingHolstein är en frisk ko med bra fertilitet, funktionell exteriör och hög produktion. Avelsmålet beskrivs i NTM (Nordic Total Merit), som är ett ekonomiskt index som försäkrar maximal framgång för alla ekonomiskt viktiga egenskaper för att ge mjökproducenten bästa lönsamheten. Produktion 35% Hälsa och Reproduktion 52% Exteriör 13% NTM

PROCROSS RASER VikingHolstein Topp NTM NTM NTM NTM 27

Mjölkbarhet VH ALLOY 112 VH FLANKO 111 VH SWISH 102 Juver VH FLANKO 126 VH ALLOY 122 VH NIRA PRC 117 Kalvning far VH ALLOY 108 VH GIPSY 106 VH NIRA PRC 105 TOPP TRE VikingHolstein Fett % VH SWISH 126 VH ALLOY 124 VH NALEGRO 121 Protein % VH SWISH 139 VH NIRA PRC 131 VH ALLOY 122 Reslighet VH ALLOY 110 VH FLANKO 108 VH NALEGRO 107 28

NTM +38 P (kg) Mjölk (kg) +131,2 +19,0 F (kg) +38,7 Kappa kasein AB Beta kasein A2A2 VH NALEGRO VH Newstar | VH Hotman DNK 262385 aAa 243 DOTTERFERTILITET 108 KALVNING DIREKT 101 KALVN. MATERNELL 108 JUVERHÄLSA 106 ÖVRIG HÄLSA 108 ÖVERLEVANDETAL 111 KLÖVHÄLSA 102 UNGDJURSÖVERLEVNAD 95 90 100 110 120 MJÖLKINDEX 129 MJÖLK, KG 104 PROTEIN, KG 119 PROTEIN % 120 FETT, KG 131 FETT % 121 TILLVÄXT 102 90 100 110 120 HÄLSOEGENSKAPER PRODUKTION EXTERIÖR KROPPSSTORLEK BEN JUVER 90 100 110 120 102 112 115 MJÖLKBARHET TEMPERAMENT 90 100 110 120 99 95 FUNKTION NTM +38 P (kg) Mjölk (kg) -196,8 +19,0 F (kg) +30,0 Kappa kasein BB Beta kasein A2A2 VH SWISH VH Spruce | VH Nerd RC SWE 45170 aAa 435 DOTTERFERTILITET 110 KALVNING DIREKT 103 KALVN. MATERNELL 103 JUVERHÄLSA 112 ÖVRIG HÄLSA 105 ÖVERLEVANDETAL 108 KLÖVHÄLSA 105 UNGDJURSÖVERLEVNAD 108 90 100 110 120 MJÖLKINDEX 128 MJÖLK, KG 94 PROTEIN, KG 119 PROTEIN % 139 FETT, KG 124 FETT % 126 TILLVÄXT 102 90 100 110 120 HÄLSOEGENSKAPER PRODUKTION EXTERIÖR KROPPSSTORLEK BEN JUVER 90 100 110 120 112 99 106 MJÖLKBARHET TEMPERAMENT 90 100 110 120 102 119 FUNKTION 29

NTM +35 P (kg) Mjölk (kg) -196,8 +14,0 F (kg) +13,7 Kappa kasein BB Beta kasein A2A2 VH NIRA PRC Nippon P | Dream P RC DNK 262186 aAa 234 DOTTERFERTILITET 118 KALVNING DIREKT 105 KALVN. MATERNELL 102 JUVERHÄLSA 117 ÖVRIG HÄLSA 104 ÖVERLEVANDETAL 120 KLÖVHÄLSA 111 UNGDJURSÖVERLEVNAD 107 90 100 110 120 MJÖLKINDEX 117 MJÖLK, KG 94 PROTEIN, KG 114 PROTEIN % 131 FETT, KG 111 FETT % 115 TILLVÄXT 88 90 100 110 120 HÄLSOEGENSKAPER PRODUKTION EXTERIÖR KROPPSSTORLEK BEN JUVER 90 100 110 120 88 120 117 MJÖLKBARHET TEMPERAMENT 90 100 110 120 90 103 FUNKTION NTM +35 P (kg) Mjölk (kg) +131,2 +19,0 F (kg) +35,0 Kappa kasein BB Beta kasein A2A2 VH GIPSY *DUȴHOG _ 9+ 5DJJDW '1. D$D DOTTERFERTILITET 104 KALVNING DIREKT 106 KALVN. MATERNELL 105 JUVERHÄLSA 109 ÖVRIG HÄLSA 107 ÖVERLEVANDETAL 110 KLÖVHÄLSA 105 UNGDJURSÖVERLEVNAD 107 90 100 110 120 MJÖLKINDEX 128 MJÖLK, KG 104 PROTEIN, KG 119 PROTEIN % 120 FETT, KG 128 FETT % 119 TILLVÄXT 95 90 100 110 120 HÄLSOEGENSKAPER PRODUKTION EXTERIÖR KROPPSSTORLEK BEN JUVER 90 100 110 120 108 105 108 MJÖLKBARHET TEMPERAMENT 90 100 110 120 96 108 FUNKTION 30

NTM +29 P (kg) Mjölk (kg) +492,1 +22,0 F (kg) +11,2 Kappa kasein AB Beta kasein A1A2 VH FLANKO VH Fillman | VH Lorenz DNK 262539 aAa 342 DOTTERFERTILITET 113 KALVNING DIREKT 103 KALVN. MATERNELL 110 JUVERHÄLSA 97 ÖVRIG HÄLSA 107 ÖVERLEVANDETAL 112 KLÖVHÄLSA 112 UNGDJURSÖVERLEVNAD 100 90 100 110 120 MJÖLKINDEX 117 MJÖLK, KG 115 PROTEIN, KG 122 PROTEIN % 107 FETT, KG 109 FETT % 95 TILLVÄXT 96 90 100 110 120 HÄLSOEGENSKAPER PRODUKTION EXTERIÖR KROPPSSTORLEK BEN JUVER 90 100 110 120 104 99 126 MJÖLKBARHET TEMPERAMENT 90 100 110 120 111 108 FUNKTION NTM +32 P (kg) Mjölk (kg) -196,8 +8,0 F (kg) +28,7 Kappa kasein BB Beta kasein A2A2 VH ALLOY VH Alberta | VH Grejs DNK 261909 aAa 423 DOTTERFERTILITET 109 KALVNING DIREKT 108 KALVN. MATERNELL 104 JUVERHÄLSA 101 ÖVRIG HÄLSA 108 ÖVERLEVANDETAL 111 KLÖVHÄLSA 115 UNGDJURSÖVERLEVNAD 108 90 100 110 120 MJÖLKINDEX 120 MJÖLK, KG 94 PROTEIN, KG 108 PROTEIN % 122 FETT, KG 123 FETT % 124 TILLVÄXT 109 90 100 110 120 HÄLSOEGENSKAPER PRODUKTION EXTERIÖR KROPPSSTORLEK BEN JUVER 90 100 110 120 105 99 122 MJÖLKBARHET TEMPERAMENT 90 100 110 120 112 100 FUNKTION 31

Kontakta oss 010 - 471 00 00 info@vxa.se www.vxa.se www.coopex.com www.vikinggenetics.se Procross.info

RkJQdWJsaXNoZXIy MzE5MDM=