VINTER | VÅR 2025 - 2026 COOPEX MONTBÉLIARDE | V I K I N G G E N E T I C S INTERNATIONELLT KORSNINGSSYSTEM 3-RAS KORSNING
Ζ E¸UMDQ S§ QRYHPEHU WU¦DGHV SURFURVVLQWUHVVHUDGH I¸U DWW LQVSLUHUDV WD GHO DY GHQ VHQDVWH LQIRUPDWLRQHQ RFK GLVNXWHUD DOOW VRP U¸U 3UR&5266 'H ȵHVWD NRP IU§Q V\GY¦VWUD 6YHULJH PHQ ȵHUD KDGH RFNV§ §NW O¦QJUH I¸U DWW NRPPD WLOO WU¦HQ VRP VWDUWDGH PHG OXQFK RFK VHGDQ IRUWVDWWH PHG I¸UHO¦VQLQJDU RFK J§UGVEHV¸N $QQLFD +DQVVRQ produktionsrådgivare på Växa, inledde med att tala om utfodring av procrossdjur, hur viktigt det är att djur i alla ålderskategorier ska ha bra foder. Även tillgången på vatten diskuterades. > Bara 10 cm karkant, som lagstiftningen säger, räcker inte om man vill passera 11 ton! Det gäller förstås alla högavkastande kor. Med den snabba avkastningsutveckling vi har kan vatten bli en begränsande faktor. Med kor som mjölkar 13 000 kg har man garanterat mer. $QQLFD EHU¦WWDU DWW KHWHURVLVHHNWHQ J¸U DWW PDQ I§U HWW vitalare djur, man ser bättre fertilitet, bättre hälsa och en mer robust ko. ProCROSS har högre tillväxt än Holstein på samma foder. > Men jag fodrar procrossdjur enligt norm, gör ingen skillnad och gör ingen mer energifattig foderstat till procrossdjur för att de skulle vara fetare eller något sådant. 9LGDUH ȴFN YL K¸UD RP HQ VWXGLH S§ NDOYDU G¦U PDQ JHWW dem olika stora givor mjölk. Man fann att detta i princip inte påverkar hur mycket grovfoder eller kraftfoder de äter, däremot får de ett försprång som håller i sig med en ökad mjölkgiva. > Många kalvar tappar i övergångsfasen och man kan göra den mildare genom att inte byta stall och foder samtidigt. Kalvar som växt bra har en bättre organutveckling och bättre produktion längre fram. När kvigan är ca 8-10 månader kan man behöva komplettera ”koensilage” med tex halm i foderstaten för att sänka energikoncentrationen och på så sätt förekomma för hög fettansättning. Räkna på ungdjursfoderstater! tipsar Annica. 9L ȴFN ¦YHQ Q§JUD WDQNDU RP LQNDOYQLQJV§OGHU VHPLQHUD SURFURVVGMXUHQ HOOHU WY§ F\NOHU WLGLJDUH SODQHULQJ DY GMXUȵ¸GH RFK NDOYQLQJVLQWHUYDOO DY $QQLFD VRP Q\OLJHQ ODJW IUDP VLQ DYKDQGOLQJ RP I¸UO¦QJW NDOYQLQJVLQWHUYDOO 2 Rapport från ProCROSS-träffen i Väne Med på länk var /RWWD 5\GKPHU SLU. Hon berättade om ett EUprojekt som kallas Re-Livestock där lantbrukare som använder olika innovationer för en mer hållbar produktion deltagit. I Sverige deltog 8 gårdar med ProCROSS-besättningar, andra länder deltog med andra innovationer. > Vi har jobbat med workshops och gjort simuleringsstudier, hållbarhetsutvärderingar samt intervjuer. Syftet är att hitta metoder att öka hållbarheten i produktionen och minska utsläppen. Studien är precis avslutad och Lotta konstaterar att svenska lantbrukare ligger bra till på det mesta. > Procrossgårdarna faller väl ut i alla beräkningar! Det blir ett bättre ekonomiskt resultat, utan att växthusgasutsläppen blir högre. 3§ NY¦OOHQ §W YL HQ WUHYOLJ RFK JRG PLGGDJ WLOOVDPPDQV PHGDQ YL IRUWVDWWH DWW E\WD HUIDUHQKHWHU /HQD 6WDQJ S§ 6¸GUD .¦UU L GHW Q\E\JJGD XQJGMXUVVWDOOHW $QQLFD +DQVVRQ
6W«SKDQH )LWDPDQW ProCROSS-ansvarig på franska Coopex, fortsatte programmet med information om att välja Montbéliardetjurar för korsning och här kommer några exempel på tips som han tog upp: > Högt ISU-värde är viktigt, om man bara ska kolla på en enda sak är det ISU-värdet, detta är jämförbart med NTM. Stéphane berättade också om ”DigeR”, ett index för JURYIRGHUHHNWLYLWHW VRP EDVHUDV S§ DQDO\V DY IHWWV\URU L mjölken. Andra avelsvärden att ta hänsyn till är resligheten. Observera att vårt NTM har en standardavvikelse på 10 och avelsvärdena för Montbéliarde en standardavvikelse på 12 vilket ger större spridning/värdena ligger längre ifrån medelvärdet. > Välj medelstora Montbéliardetjurar, undvik sådana som ligger högre än två standardavvikelser över medel, dvs över 124. Detta är viktigast i första rotationen, storleken tenderar att stabiliseras och bli mer homogen i senare generationer. Undvik även höga köttvärden, särskilt om man har foder med höga energivärden. Viktigt är även att välja tjurar som ger bra juveregenskaper, särskilt juverbalans och juverdjup bör man titta på. Montbéliarderasen har bra robotjuver med längre, tjockare spenar. 6W«SKDQH JLFN LJHQRP P§QJD ȵHU DYHOVY¦UGHQ V§VRP O\QQH mjölkbarhet och kalvningsegenskaper. Alla ovanstående avelsvärden beaktas vid urval till Växas sortiment av Montbéliardetjurar. 9L ȴFN ¦YHQ WLSV RP DWW NROOD XSS V§ DWW GHW LQWH I¸UHNRPPHU krypströmmar i roboten då det kan göra korna nervösa vid mjölkning. 0RUWHQ .DUJR produktchef för korsningsavel på Viking Genetics talade om avel med korsningsdjur. ! 9L ELEHK§OOHU KHWHURVLVHHNWHQ V§ O¦QJH YL IRUWV¦WWHU NRUVD Q¦U YL VOXWDU XSSK¸U HHNWHQ 9L EHK¸YHU DYHOVY¦UGHQ ¦YHQ för ProCROSS för att kunna höja den genetiska nivån, nu ȴQQV GHW K¦UVWDPQLQJVDYHOVY¦UGHQ I¸U 3UR&5266 RFK YL arbetar med att få till även genomiska avelsvärden. Eftersom korsningsdjur generellt är mer hälsosamma stannar de längre i besättningen och det gäller att ha ett jämnt GMXUȵ¸GH I¸U DWW LQWH I§ I¸U P§QJD NYLJRU VRP WU¦QJHU XW NRUQD Därför är användning av könssorterad sperma avgörande och Morten beskrev hur han ser framtiden med mjölkrastjurar enbart som x-vik-doser. > Det smarta är ju att använda x-vik på kvigorna och då får man förutom ett snabbare avelsframsteg också lättare kalvningar eftersom kvigkalvar föds lättare än tjurkalvar. 0RUWHQ YLVDGH ¦YHQ KXU P\FNHW PDQ NDQ WM¦QD LQ S§ DWW DQY¦QGD [ YLNGRVHU L NRPELQDWLRQ PHG DWW O¦JJD N¸WWUDVWMXUDU S§ HQ O¦PSOLJW VWRU DQGHO DY EHV¦WWQLQJHQ 6§ O¦QJH PDQ DQY¦QGHU DNWXHOOD WMXUDU NRPPHU NYLJRUQD L Q¦VWD JHQHUDWLRQ DWW EOL E¦WWUH 3 ersborg 6W«SKDQH )LWDPDQW 6DUD :LNOHUW 3HWWHUVVRQ RFK 0RUWHQ .DUJR Dag 2 gav vi oss av på två gårdsbesök efter frukost. Vi besökte Jessica Birgersson och Emil Carlgren på Ramnered strax utanför Vänersborg, mer om detta gårdsbesök på nästa uppslag. Därefter åkte vi norrut mot Brålanda och gården Södra Kärr där Lena Stang visade oss runt och berättade om ProCROSS-djuren och om hur de nått ett (&0 S§ ¸YHU NJ 9L ȴFN ¦YHQ P\FNHW LQVSLUDWLRQ RP KXU PDQ NDQ MREED smartare. 7U¦HQ DYVOXWDGHV PHG HQ ORNDOW RGODG OXQFK L UHVWDXUDQJHQ S§ 1XQWRUSV J§UG alldeles i närheten. Stort tack till alla konferensdeltagare! Vi ser fram emot nästa möte och era rapporter om att använda ProCROSS. ”Nu åker vi hem och korsar alla!” meddelande Alva Enqvist innan vi tog avsked för den här gången. $OYD (QTYLVW RFK )UHG /XQGNYLVW KDU NRPPLW IU§Q 3XUPR L VWHUERWWHQ WLOO WU¦HQ $OYD O¦VHU WLOO DJURORJ HQ ȴQVN \UNHVK¸JVNROHXWELOGQLQJ LQRP ODQWEUXN %UHGYLG VWXGLHUQD ¦U KRQ PHG RFK GULYHU IDPLOMHI¸UHWDJHW J§UGHQ +HLPEDFND /DQWEUXN PHG WY§ URERWDU RFK FD NRU YDUDY FD K¦OIWHQ ¦U SURFURVV RFK FD K¦OIWHQ UHQUDVLJD KROVWHLQ
4 KETOS Ramnered Lantbruk, Vänersborg %DNJUXQG -HVVLFD RFK (PLO WU¦DGHV XQGHU VWXGLHWLGHQ L 6NDUD där de båda studerade till Agrotekniker. Paret började OHWD HIWHU J§UG HIWHU H[DPHQ RFK HIWHU HQ WLG ȴFN GH köpa Ramnered som ligger strax utanför Vänersborg. Gården var i behov av upprustning men Emil och Jessica såg det som sin chans att satsa. De började snabbt renovera ladugården och köpte sedan in djur från två olika besättningar i Värmland. 9¦JHQ WLOO 3UR&5266 Efter några år som mjölkföretagare började man ifrågasätta hälsoegenskaperna hos de renrasiga holsteinkorna. Besättningen bestod då av både svarta och röda kor, men på kadaverlistan var de svarta helt klart överrepresenterade. Efter besök hos Skråmered och Törlan bestämde sig Emil och Jessica för att korsa de svarta men behålla de röda korna. ΖGDJ ¦U PDMRULWHWHQ DY GMXUHQ L ODGXJ§UGHQ 3UR&5266 L ROLND VWDGLHU Q§JUD ¦U WY§UDVNRUVQLQJDU RFK Q§JUD ¦U WUHUDVNRUVQLQJDU (Q NOLFN UHQUDVLJD 65% ȴQQV ¦QQX NYDU
5 FAKTARUTA Ramnered Lantbruk, Vänersborg JDUH (PLO &DUOJUHQ -HVVLFD %LUJHUVVRQ $QWDO NRU 135 3URGXNWLRQVV\VWHP /HO\URERWDU IUL WUDȴN .RQYHQWLRQHOO SURGXNWLRQ PHG YDUP O¸VGULIW $YNDVWQLQJ NJ ΖQNDOYQLQJV§OGHU P§Q $YHOVP§O Jessica är själv avelsintresserad och lägger mycket energi i avelsarbetet, med hjälp av rådgivare från Växa hjälps man åt med avelsplanen. -Vi använder enbart x-vik och y-vik. Det ligger ca 40% x-vik i avelsplanen, men vi räknar x-viksemineringar varje månad för att I§ WLOO HWW EUD GMXUȵ¸GH '¦UI¸U NDQ GHW EOL Q§JRQ H[WUD K¦U RFK där, vi selekterar även en gång till vid seminering. Vi tillämpar individuellt kalvningsintervall, högmjölkare semineras först efter 120 dagar för att minska antalet kalvningar och därmed minska slitaget på korna, säger Jessica. För Emil och Jessica är det viktigt med självgående, problemfria djur. I avelsarbetet har man lagt mycket fokus på lätta kalvningar samt en funktionell exteriör som passar i en robotbesättning. Eftersom de inte bor på gården ska det mesta kunna sköta sig självt, de värderar tid med familj och fritidsintressen. Man är även mån om att personalen ska ha en bra arbetsmiljö och vilja jobba kvar. ȋ9L J¸U KHOOUH I¸UHE\JJDQGH DUEHWH ¦Q PHUDUEHWH ȋ )UDPWLGVSODQHU Framöver ska man bygga ett batterilager i beredskapssyfte och längre fram även ett kalvstall. De hoppas kunna öka mjölkproduktionen detta år efter två år med sämre skördar, samt problem med mögeltillväxt i majsen.
6 1X KDU GX P¸MOLJKHW DWW J¸UD HWW V¦NUDUH XUYDO DY GLQD NRUVQLQJVKRQGMXU PHG KM¦OS DY K¦UVWDPQLQJVDYHOVY¦UGH För att räkna ut härstamningsavelsvärdena för ProCROSS korsningsdjur inklusive de med Montbéliarde som en av de ingående raserna används Holstein som brygga. Montbéliardetjurarna jämförs med Holstein i Frankrike så att de får ett ”Holsteinavelsvärde” på fransk bas, på samma sätt räknas RDC-tjurarnas avelsvärden om till ”Holsteinavelsvärde” på nordisk bas. Vi vet ju sedan korrelationen mellan fransk och nordisk Holstein så att Montbeliardetjurarnas franska värde kan översättas till ett nordiskt. Viktningen i avkastningsindex är samma som för Holstein. Avelsvärdena går att jämföra med renrasavelsvärden för Holstein. Eftersom det är härstamningsavelsvärden är säkerheten inte så hög, men ger en indikation om djurets genetiska kapacitet som kan användas vid urval av unga kvigor. Härstamningsavelsvärdet påverkas ej av djurets egen prestation och heterosis ingår ej. +¸U DY GLJ WLOO GLQ DYHOVU§GJLYDUH I¸U DWW I§ WLOOJ§QJ WLOO K¦UVWDPQLQJVDYHOVY¦UGHQD )¸U NRUVQLQJDU PHOODQ +2/ RFK 5'& RFK -(5 ȴQQV GHW ¦YHQ möjlighet att genomtesta och få genomiska avelsvärden. '§ LQJ§U LQIRUPDWLRQ S§ P§QJD ȵHU HJHQVNDSHU LQNOXVLYH exteriör. De genomiska avelsvärdena har också högre säkerhet vilket gör urvalet säkrare. Härstamningsavelsvärden för korsningsdjur 6WHS 3HGLJUHH (%9 Sedan räknas härstamningsavelsvärdet för djuret ut på vanligt sätt dvs. 50% av faderns avelsvärde och 50% av moderns. Härstamningsavelsvärden för korsningar beräknas endast för avkastningsindex, dotterfruktsamhet och juverhälsa och vägs samman till ett totalindex där egenskaperna har viktningen 0,9 x avkastningsindex, 0,66 x dotterfruktsamhet, 0,55 x juverhälsa.
)UXNWVDPKHW | 6W\UND | 5REXVWD GMXU > Mjölk (305 dgr) NJ > Fett | Protein > 344 469 registrerade kor 0217%/Ζ$5'( 7 ISU 20% 11% 11% 31% 8,7% 12,8% 2% 3,5% Avkastning Mjbh Köttvärde Temp. Exteriör Livslängd Reproduktion Juverhälsa Avelsmål för Montbeliarde Avelsmål för Montbeliarde är en medelstor (ca 145 cm), robust och hållbar ko. De ska vara välfungerande med goda juver samt god juverhälsa. Det är ett urval av vårt sortiment som presenteras i katalogen, du hittar samtliga tjurar i Dosshopen. Välj listan som heter Övriga mjölkraser RFK ȴOWUHUD S§ 0RQWEHOLDUGH
ROANNAIS OVERNIA [ LEADER | BOURGUEIL ] | MEMPHIS | HORTON EXTERIÖR FR 7120200934 | N° 97274 | MTF | MIF GAEC DU PETIT DOMAINE | ST ROMAIN LA MOTTE 42640 FUNKTION ISU 165 PRODUKTION Mjölk Protein (kg) Fett (kg) Protein (%) Fett(%) +885 +32 +29 +0,06 -0,07 -1,6 HÄLSA KLÖVHÄLSA JUVERHÄLSA FERTILITET LIVSTIDSPRODUKTION -1 0 1 2 2,5 KROPP BRÖSTBREDD BRÖSTDJUP KORSLÄNGD KORSBREDD KORSLUTNING RESLIGHET BENEGENSKAPER HASVINKEL FOTVINKEL BEN BAKIFRÅN JUVER FRÄMRE ANFÄSTNING BAKJUVERHÖJD BAKJUVERBREDD JUVERDJUP JUVERBALANS LIGAMENT SPENPLACERING FRAM SPENPLACERING BAK SPENRIKTNING SPENAR SPENLÄNGD SPENFORM KÖTTVÄRDE 88 100 112 124 130 109 114 107 108 102 86 102 112 104 103 103 118 109 99 106 115 102 108 103 98 121 110 110 87 109 SEXAD & KONVENTIONELL -1 0 1 2 2,5 MUSKELFYLLNAD UNGNÖT MUSKELFYLLNAD MKALV 0,8 +1,7 +2 +1,5 +37 121 Produktions index MJÖLKBARHET 98 TEMPERAMENT 101 Kalvningar f Kalvvitalitet f 95 95 Döttrar 54 Besättningar 44 Säkerhet 87% K-Kas B-Kas AB A1A2 88 100 112 124 130 -1 0 1 2 2,5 LÅG NERVÖS HÖG LUGN +0,6 -0,7 NYTT NYTT NYTT 3,1 9-1964 STÖRRE BRED DJUP LÅNG BRED ÖVERBYGGD HÖG BÄTTRE KROKIG BRANT PARALLELL BÄTTRE STARK HÖG BRED GRUNT FRAMTUNGT STARK TÄTT VITT INÅT KORTA TJOCKA HÖGT HÖGT HÖGT MINDRE SMAL GRUND KORT SMAL SLUTTANDE LÅG SÄMRE RAK LÅG HASTRÅNG SÄMRE SVAG LÅG SMAL DJUPT BAKTUNGT SVAG VITT TÄTT UTÅT LÅNGA TUNNA LÅGT LÅGT LÅGT SUPERBULL OURASI [ MALIBU | GIOVANNI ] | ILLUSION | GOLDONI EXTERIÖR FR 7035447692 | N° A0601 | MTF | MIF GAEC LA SUPERBE | MELINCOURT 70210 FUNKTION ISU 159 PRODUKTION Mjölk Protein (kg) Fett (kg) Protein (%) Fett(%) +796 +41 +48 +0,22 +0,26 +0,1 HÄLSA KLÖVHÄLSA JUVERHÄLSA FERTILITET LIVSTIDSPRODUKTION -1 0 1 2 2,5 KROPP BRÖSTBREDD BRÖSTDJUP KORSLÄNGD KORSBREDD KORSLUTNING RESLIGHET BENEGENSKAPER HASVINKEL FOTVINKEL BEN BAKIFRÅN JUVER FRÄMRE ANFÄSTNING BAKJUVERHÖJD BAKJUVERBREDD JUVERDJUP JUVERBALANS LIGAMENT SPENPLACERING FRAM SPENPLACERING BAK SPENRIKTNING SPENAR SPENLÄNGD SPENFORM KÖTTVÄRDE 88 100 112 124 130 101 91 103 119 93 110 104 94 109 101 90 115 122 95 98 117 111 109 120 101 99 97 98 84 83 SEXAD & KONVENTIONELL -1 0 1 2 2,5 MUSKELFYLLNAD UNGNÖT MUSKELFYLLNAD MKALV 0,4 +1,7 +0,3 +1,5 +53 104 Produktions index MJÖLKBARHET 113 TEMPERAMENT 100 Kalvningar f Kalvvitalitet f 95 95 Säkerhet 77% K-Kas B-Kas BB A2A2 88 100 112 124 130 -1 0 1 2 2,5 LÅG NERVÖS HÖG LUGN 0 +0,2 NYTT NYTT NYTT 2,1 9-1977 STÖRRE BRED DJUP LÅNG BRED ÖVERBYGGD HÖG BÄTTRE KROKIG BRANT PARALLELL BÄTTRE STARK HÖG BRED GRUNT FRAMTUNGT STARK TÄTT VITT INÅT KORTA TJOCKA HÖGT HÖGT HÖGT MINDRE SMAL GRUND KORT SMAL SLUTTANDE LÅG SÄMRE RAK LÅG HASTRÅNG SÄMRE SVAG LÅG SMAL DJUPT BAKTUNGT SVAG VITT TÄTT UTÅT LÅNGA TUNNA LÅGT LÅGT LÅGT 8
SYROCCO ODYNO [ MINNESOTA | JOYLAND ] | MACINTOSH | IDROLIC EXTERIÖR FR 2531693485 | N° A0184 | MTF | MIC GAEC DE CHEZ LE ROI | LES FINS 25500 FUNKTION ISU 162 PRODUKTION Mjölk Protein (kg) Fett (kg) Protein (%) Fett(%) +1148 +46 +55 +0,13 +0,14 +0,4 HÄLSA KLÖVHÄLSA JUVERHÄLSA FERTILITET LIVSTIDSPRODUKTION -1 0 1 2 2,5 KROPP BRÖSTBREDD BRÖSTDJUP KORSLÄNGD KORSBREDD KORSLUTNING RESLIGHET BENEGENSKAPER HASVINKEL FOTVINKEL BEN BAKIFRÅN JUVER FRÄMRE ANFÄSTNING BAKJUVERHÖJD BAKJUVERBREDD JUVERDJUP JUVERBALANS LIGAMENT SPENPLACERING FRAM SPENPLACERING BAK SPENRIKTNING SPENAR SPENLÄNGD SPENFORM KÖTTVÄRDE 88 100 112 124 130 110 114 100 114 107 95 107 110 97 98 116 105 121 92 101 100 102 106 104 89 113 100 102 98 123 SEXAD & KONVENTIONELL -1 0 1 2 2,5 MUSKELFYLLNAD UNGNÖT MUSKELFYLLNAD MKALV 0,3 +0,9 0 +0,8 +58 115 Produktions index MJÖLKBARHET 93 TEMPERAMENT 109 Kalvningar f Kalvvitalitet f 95 95 Säkerhet 76% K-Kas B-Kas BB A2A2 88 100 112 124 130 -1 0 1 2 2,5 LÅG NERVÖS HÖG LUGN +0,8 +0,5 NYTT NYTT NYTT 0,8 9-1963 STÖRRE BRED DJUP LÅNG BRED ÖVERBYGGD HÖG BÄTTRE KROKIG BRANT PARALLELL BÄTTRE STARK HÖG BRED GRUNT FRAMTUNGT STARK TÄTT VITT INÅT KORTA TJOCKA HÖGT HÖGT HÖGT MINDRE SMAL GRUND KORT SMAL SLUTTANDE LÅG SÄMRE RAK LÅG HASTRÅNG SÄMRE SVAG LÅG SMAL DJUPT BAKTUNGT SVAG VITT TÄTT UTÅT LÅNGA TUNNA LÅGT LÅGT LÅGT TELIDO PEPS [ NANOC | LANDOS ] | INGENIO | GIOVANNI EXTERIÖR FR 7120332279 | N° A1438 | MTF | MIF EARL FERRIER | LE MIROIR 71480 FUNKTION ISU 167 PRODUKTION Mjölk Protein (kg) Fett (kg) Protein (%) Fett(%) +815 +36 +52 +0,14 +0,28 +0,9 HÄLSA KLÖVHÄLSA JUVERHÄLSA FERTILITET LIVSTIDSPRODUKTION -1 0 1 2 2,5 KROPP BRÖSTBREDD BRÖSTDJUP KORSLÄNGD KORSBREDD KORSLUTNING RESLIGHET BENEGENSKAPER HASVINKEL FOTVINKEL BEN BAKIFRÅN JUVER FRÄMRE ANFÄSTNING BAKJUVERHÖJD BAKJUVERBREDD JUVERDJUP JUVERBALANS LIGAMENT SPENPLACERING FRAM SPENPLACERING BAK SPENRIKTNING SPENAR SPENLÄNGD SPENFORM KÖTTVÄRDE 88 100 112 124 130 94 97 92 89 100 98 98 99 105 94 99 117 121 115 102 102 105 113 99 103 104 106 103 91 94 KONVENTIONELL -1 0 1 2 2,5 MUSKELFYLLNAD UNGNÖT MUSKELFYLLNAD MKALV 0,2 +2,4 +0,9 +1,4 +48 105 Produktions index MJÖLKBARHET 102 TEMPERAMENT 103 Kalvningar f Kalvvitalitet f 95 94 Säkerhet 77% K-Kas B-Kas AB A1A2 88 100 112 124 130 -1 0 1 2 2,5 LÅG NERVÖS HÖG LUGN +0,1 +0,4 NYTT NYTT NYTT 2,3 9-1974 STÖRRE BRED DJUP LÅNG BRED ÖVERBYGGD HÖG BÄTTRE KROKIG BRANT PARALLELL BÄTTRE STARK HÖG BRED GRUNT FRAMTUNGT STARK TÄTT VITT INÅT KORTA TJOCKA HÖGT HÖGT HÖGT MINDRE SMAL GRUND KORT SMAL SLUTTANDE LÅG SÄMRE RAK LÅG HASTRÅNG SÄMRE SVAG LÅG SMAL DJUPT BAKTUNGT SVAG VITT TÄTT UTÅT LÅNGA TUNNA LÅGT LÅGT LÅGT 9
TIAGO PARRAIN [ MALPUECH | HOBIWAN ] | MAXOU | HOMYGOD EXTERIÖR FR 2548222966 | N° A1428 | MTF | MIC GAEC DU ROUGELOT | TREPOT 25620 FUNKTION ISU 147 PRODUKTION Mjölk Protein (kg) Fett (kg) Protein (%) Fett(%) +1346 +44 +50 +0 -0,03 +0,1 HÄLSA KLÖVHÄLSA JUVERHÄLSA FERTILITET LIVSTIDSPRODUKTION -1 0 1 2 2,5 KROPP BRÖSTBREDD BRÖSTDJUP KORSLÄNGD KORSBREDD KORSLUTNING RESLIGHET BENEGENSKAPER HASVINKEL FOTVINKEL BEN BAKIFRÅN JUVER FRÄMRE ANFÄSTNING BAKJUVERHÖJD BAKJUVERBREDD JUVERDJUP JUVERBALANS LIGAMENT SPENPLACERING FRAM SPENPLACERING BAK SPENRIKTNING SPENAR SPENLÄNGD SPENFORM KÖTTVÄRDE 88 100 112 124 130 97 91 94 104 100 96 109 98 103 92 116 120 105 118 106 110 94 113 97 90 118 106 106 87 86 SEXAD & KONVENTIONELL -1 0 1 2 2,5 MUSKELFYLLNAD UNGNÖT MUSKELFYLLNAD MKALV -0,1 +0,6 0 +0,5 +53 107 Produktions index MJÖLKBARHET 101 TEMPERAMENT 121 Kalvningar f Kalvvitalitet f 95 95 Säkerhet 76% K-Kas B-Kas AA A1A1 88 100 112 124 130 -1 0 1 2 2,5 LÅG NERVÖS HÖG LUGN +0,1 +0,1 NYTT NYTT NYTT 0,5 9-1978 STÖRRE BRED DJUP LÅNG BRED ÖVERBYGGD HÖG BÄTTRE KROKIG BRANT PARALLELL BÄTTRE STARK HÖG BRED GRUNT FRAMTUNGT STARK TÄTT VITT INÅT KORTA TJOCKA HÖGT HÖGT HÖGT MINDRE SMAL GRUND KORT SMAL SLUTTANDE LÅG SÄMRE RAK LÅG HASTRÅNG SÄMRE SVAG LÅG SMAL DJUPT BAKTUNGT SVAG VITT TÄTT UTÅT LÅNGA TUNNA LÅGT LÅGT LÅGT TOSCAN REMBRANDT [ OSS117 | LEADER ] | NIRVANAVR | LACAZETTE EXTERIÖR FR 2529742272 | N° A2362 | MTF | MIF GAEC DES COURLIS | DOMPIERRE LES TILLEULS 25560 FUNKTION ISU 161 PRODUKTION Mjölk Protein (kg) Fett (kg) Protein (%) Fett(%) +721 +38 +37 +0,24 +0,16 +0,5 HÄLSA KLÖVHÄLSA JUVERHÄLSA FERTILITET LIVSTIDSPRODUKTION -1 0 1 2 2,5 KROPP BRÖSTBREDD BRÖSTDJUP KORSLÄNGD KORSBREDD KORSLUTNING RESLIGHET BENEGENSKAPER HASVINKEL FOTVINKEL BEN BAKIFRÅN JUVER FRÄMRE ANFÄSTNING BAKJUVERHÖJD BAKJUVERBREDD JUVERDJUP JUVERBALANS LIGAMENT SPENPLACERING FRAM SPENPLACERING BAK SPENRIKTNING SPENAR SPENLÄNGD SPENFORM KÖTTVÄRDE 88 100 112 124 130 99 103 101 92 98 89 107 108 90 109 88 122 115 100 107 126 111 93 117 84 135 112 115 60 92 SEXAD & KONVENTIONELL -1 0 1 2 2,5 MUSKELFYLLNAD UNGNÖT MUSKELFYLLNAD MKALV 1,4 +1,5 +0,5 +2 +48 114 Produktions index MJÖLKBARHET 115 TEMPERAMENT 119 Kalvningar f Kalvvitalitet f 95 95 Säkerhet 73% K-Kas B-Kas BB A2A2 88 100 112 124 130 -1 0 1 2 2,5 LÅG NERVÖS HÖG LUGN -1,4 -1,1 NYTT NYTT NYTT 2,9 9-1976 STÖRRE BRED DJUP LÅNG BRED ÖVERBYGGD HÖG BÄTTRE KROKIG BRANT PARALLELL BÄTTRE STARK HÖG BRED GRUNT FRAMTUNGT STARK TÄTT VITT INÅT KORTA TJOCKA HÖGT HÖGT HÖGT MINDRE SMAL GRUND KORT SMAL SLUTTANDE LÅG SÄMRE RAK LÅG HASTRÅNG SÄMRE SVAG LÅG SMAL DJUPT BAKTUNGT SVAG VITT TÄTT UTÅT LÅNGA TUNNA LÅGT LÅGT LÅGT 10
UKLIC P PITTSBURGH [ NEKFEU | IMPEC ] | NECTAIRE | GAZEIL EXTERIÖR FR 6951237837 | N° A2844 | MTF | MIF UMOTEST | CEYZERIAT 1250 FUNKTION ISU 144 PRODUKTION Mjölk Protein (kg) Fett (kg) Protein (%) Fett(%) +711 +26 +43 +0,03 +0,22 +0,4 HÄLSA KLÖVHÄLSA JUVERHÄLSA FERTILITET LIVSTIDSPRODUKTION -1 0 1 2 2,5 KROPP BRÖSTBREDD BRÖSTDJUP KORSLÄNGD KORSBREDD KORSLUTNING RESLIGHET BENEGENSKAPER HASVINKEL FOTVINKEL BEN BAKIFRÅN JUVER FRÄMRE ANFÄSTNING BAKJUVERHÖJD BAKJUVERBREDD JUVERDJUP JUVERBALANS LIGAMENT SPENPLACERING FRAM SPENPLACERING BAK SPENRIKTNING SPENAR SPENLÄNGD SPENFORM KÖTTVÄRDE 88 100 112 124 130 94 90 105 97 87 97 101 112 91 106 110 110 116 92 100 105 115 117 121 88 107 98 106 93 110 SEXAD & KONVENTIONELL -1 0 1 2 2,5 MUSKELFYLLNAD UNGNÖT MUSKELFYLLNAD MKALV -0,3 +0,9 -0,4 +1 +35 109 Produktions index MJÖLKBARHET 109 TEMPERAMENT 107 Kalvningar f Kalvvitalitet f 95 95 Säkerhet 73% K-Kas B-Kas BB A2A2 88 100 112 124 130 -1 0 1 2 2,5 LÅG NERVÖS HÖG LUGN -1,1 +0,8 NYTT NYTT NYTT 0,4 9-1971 STÖRRE BRED DJUP LÅNG BRED ÖVERBYGGD HÖG BÄTTRE KROKIG BRANT PARALLELL BÄTTRE STARK HÖG BRED GRUNT FRAMTUNGT STARK TÄTT VITT INÅT KORTA TJOCKA HÖGT HÖGT HÖGT MINDRE SMAL GRUND KORT SMAL SLUTTANDE LÅG SÄMRE RAK LÅG HASTRÅNG SÄMRE SVAG LÅG SMAL DJUPT BAKTUNGT SVAG VITT TÄTT UTÅT LÅNGA TUNNA LÅGT LÅGT LÅGT URION REMIX [ OPIANO | LELABEL ] | OLISTER | JAREK EXTERIÖR FR 2521470249 | N° A2384 | MTC | MIF GAEC BERTIN PHILIPPE ET VALERIE | ATHOSE 25580 FUNKTION ISU 184 PRODUKTION Mjölk Protein (kg) Fett (kg) Protein (%) Fett(%) +991 +50 +57 +0,29 +0,3 -0,7 HÄLSA KLÖVHÄLSA JUVERHÄLSA FERTILITET LIVSTIDSPRODUKTION -1 0 1 2 2,5 KROPP BRÖSTBREDD BRÖSTDJUP KORSLÄNGD KORSBREDD KORSLUTNING RESLIGHET BENEGENSKAPER HASVINKEL FOTVINKEL BEN BAKIFRÅN JUVER FRÄMRE ANFÄSTNING BAKJUVERHÖJD BAKJUVERBREDD JUVERDJUP JUVERBALANS LIGAMENT SPENPLACERING FRAM SPENPLACERING BAK SPENRIKTNING SPENAR SPENLÄNGD SPENFORM KÖTTVÄRDE 88 100 112 124 130 117 121 125 112 106 88 112 120 90 95 109 117 117 100 113 114 107 104 114 108 105 113 122 84 118 SEXAD & KONVENTIONELL -1 0 1 2 2,5 MUSKELFYLLNAD UNGNÖT MUSKELFYLLNAD MKALV 0,4 +2 +0,7 +1,1 +64 129 Produktions index MJÖLKBARHET 102 TEMPERAMENT 105 Kalvningar f Kalvvitalitet f 95 95 Säkerhet 75% K-Kas B-Kas AB A1A2 88 100 112 124 130 -1 0 1 2 2,5 LÅG NERVÖS HÖG LUGN +0,3 ND NYTT NYTT NYTT 2,2 9-1979 STÖRRE BRED DJUP LÅNG BRED ÖVERBYGGD HÖG BÄTTRE KROKIG BRANT PARALLELL BÄTTRE STARK HÖG BRED GRUNT FRAMTUNGT STARK TÄTT VITT INÅT KORTA TJOCKA HÖGT HÖGT HÖGT MINDRE SMAL GRUND KORT SMAL SLUTTANDE LÅG SÄMRE RAK LÅG HASTRÅNG SÄMRE SVAG LÅG SMAL DJUPT BAKTUNGT SVAG VITT TÄTT UTÅT LÅNGA TUNNA LÅGT LÅGT LÅGT 11
12 3URGXNWLRQ | -XYHU | 0HGHOVWRUOHN > Mjölk (305 dgr) NJ > Fett _ Protein > 535 000 registrerade kor (Sverige, Finland, Danmark) 9Ζ.Ζ1*+2/67(Ζ1 Avelsmål VikingHolstein Avelsmålet för VikingHolstein är en frisk ko med bra fertilitet, funktionell exteriör och hög produktion. Det här är ett urval av VikingHolstein-tjurar som passar bra för ProCROSS. 'HW ȴQQV P§QJD ȵHU WMXUDU att välja på och du hittar dem i Dosshopen. Tänk på att välja tjurar som har starka rastypiska egenskaper och välj alltid tjurar med höga avelsvärden för juver. 3URGXNWLRQ +¦OVD RFK 5HSURGXNWLRQ ([WHUL¸U NTM
9LNLQJ+ROVWHLQ 13 VH Milo PRC NTM +32 VH Soda PP R NTM +28 VH Sandro NTM +39 VH Gelato NTM +36 Topp NTM
> Mjölk (305 dgr) NJ > Fett _ Protein > registrerade kor (Sverige, Finland, Danmark) 9Ζ.Ζ1*5(' Avelsmål VikingRed Avelsmålet för VikingRed är en frisk ko med bra fertilitet, lätta kalvningar, funktionell exteriör och hög produktion. Det här är ett urval av VikingRed-tjurar som passar EUD I¸U 3UR&5266 'HW ȴQQV P§QJD ȵHU WMXUDU DWW Y¦OMD S§ och du hittar dem i Dosshopen. Tänk på att välja tjurar som har starka rastypiska egenskaper och välj alltid tjurar med höga avelsvärden för juver och produktion. 14 3URGXNWLRQ +¦OVD RFK 5HSURGXNWLRQ ([WHUL¸U NTM +¦OVD | .DOYQLQJDU | +DOWHU
9LNLQJ5HG 15 VR Faxi NTM +36 VR Fancy P NTM +24 VR Hoppu NTM +22 VR Bruce NTM +25 Topp NTM
www.coopex.com www.vikinggenetics.se Procross.info Har du frågor eller funderingar kring tjurarna eller ProCROSS så är du varmt välkommen att kontakta $QQHWKH $QGHUVVRQ som är raskontakt för ProCROSS på Växa! $QQHWKH $QGHUVVRQ Tel: 010-471 03 09 Mejl: raskontaktprocross@vxa.se ZZZ Y[D VH HÄLSA 30% 25% 20% 10% 15% KLÖV HÄLSA ÖVERLEVNAD JUVERHÄLSA FERTILITET KETOS 6HGDQ ȴQQV GHW HWW Q\WW VDPPDQY¦JW DYHOVLQGH[ I¸U K¦OVD 'HW ¦U IUDPWDJHW DY &RRSH[ VSHFLȴNW I¸U UDVHQ 0RQWEHOLDUGH $YHOVY¦UGHW ¦U HQ VDPPDQY¦JQLQJ DY NO¸YK¦OVD ¸YHUOHYQDG MXYHUK¦OVD IHUWLOLWHW RFK NHWRV 7MXUDU PHG HWW SRVLWLYW Y¦UGH ¸YHU NDQ JH PHU PRWVW§QGVNUDIWLJD PRW VMXNGRPDU 'HW Q\D DYHOVY¦UGHW SUHVHQWHUDV I¸U VDPWOLJD 0RQWEHOLDUGH WMXUDU L NDWDORJHQ MONTBELIARDE
RkJQdWJsaXNoZXIy MzE5MDM=