Mitt Luleå höst 2021
MITT LULEÅ - HÖST 2021/VINTER 2022 69 Tomas Larsson satsade på fine-dining med sin restaurang Thomas Kök & Matsal och det skrevs spaltmeter om denna unga grabb som tog oss matglada med storm med sin enkla men utsökta meny. Mycket av det Tomas serverade var influerat från det italienska och norrländska köket. Tomas har hunnit lyfta olika kök med sina kockskills på rest- auranger som på Cape East i Haparanda och CG´s i Luleå. Joakim Strand, även kallad Bobo, öppnade Mat & Prat i en av stadens gallerior och Sveri- ges första galleria, nämligen Shopping. På Mat & Prat serverades det fräscha sallader, kna- prigt goda mackor och andra lättare luncher tillsammans med god fika, baristakaffe och sköna stunder för prat. Joakim ”Bobo” Strand är stockholmaren som flyttade till Luleå för att få in hantverket med kafékulturen in till staden. En söderkids in i märg och ben som ständigt har nya idéer. Nu 20 år senare så sitter Tomas och Bobo till- sammans i restaurang Gusto´s mysiga lokaler och minns tiden som varit. Utanför regnar det och de vackra gula höstlöven från träden faller sakta ner mot de blötsvarta gatorna i den ännu morgonstilla staden Luleå. Den tuffa tiden för restaurangbranschen med pandemin är vi överens om att även det får spolas bort med höstregnet. Men vad har då dessa idag mogna två män för framtidsplaner? – För ungefär ett år sedan kom tankarna för mig personligen att jag kände ett sug att köra i gång med egen verksamhet igen. Men sen kom andra vågen av pandemin som satte tillfälligt stopp för planerna. Tidigt i våras rotade sig idéen igen och de var då det tände till på rik- tigt, berättar Tomas inspirerande. Tomas valde att avsluta sin anställning för att våga ta klivet till att bli egenföretagare igen. Men mitt i hela processen med att starta egen verksamhet så blev Tomas kontaktad av ägar- na till Restaurang Gusto. – Vi satt och spånade och bollade med idéer på vad det är för utbud i Luleå inom restau- rangbranschen som saknades och till sist så fanns det bara där, förklarar Bobo med ett gott skratt. Tillsammans med grundarna för Bastard Burgers som består av bland andra Simon Wanler och Joakim Olausson så tändes den gemensamma idéen till ett helt nytt koncept. Ingen kan väl ha missat den stora framgångssagan för trioparet som startade med en restaurang i Luleå för fem år sedan. Idag har Bastard Burgers vuxit sig fram till totalt 54 restauranger i olika städer runt om i Sverige samt i Norge och nästa steg är i East Village i New York. – I första hand så lockade intresset för mig för pizzabakningens konst som jag egentligen inte bemästrade sedan tidigare, skrattar Tomas glatt och berättar att valet blev enkelt när alla bitarna succesivt föll på plats en efter en. – Vi planerar några nya koncept inne i stan. Vi har hela resan i ryggen som kontakten med fastighetsägare och alla system är öppna för att utveckla det. Det är spännande tider, berättar Tomas. TEXT > ANNELI HÄGGSTRÖM FOTO > ULRICA HOLM
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MzE5MDM=