Magasin Gideälvdal

8 MAGASIN GIDEÄLVDAL NR 2 2025 plats, säger Anja som, likt Sebastian, jobbar på distans till sitt tyska jobb som ekonomisk konsult. Tillsammans smider de många framtidsplaner i sitt nya land. Ett airbnb får vänta ett tag till. Först och främst längtar det äkta paret efter att ha en liten gård med många djur och livnära sig på vad marken har att erbjuda. – Vi odlar kryddor, gurka, tomater och vårlök. Den här sommaren blir det även potatis, rödbetor och sallad. Just nu har vi 16 höns, planen är mellan 50-80. Dels för vår egen skull men även för att sälja ägg. Att baka surdegsbröd hemma i köket att sälja vidare ingår också i sysslorna. På marknader i Gideå och Nyliden har brödet – enbart gjort på vatten, mjöl och naturlig jäst – visat sig populärt och nu är Anja redo för nästa steg: Att erbjuda hemkörning till boende i kringområdet. Speciellt vill hon rikta in sig till äldre. – Jag tänker att de inte ska behöva åka någonstans eller skicka någon att handla för att få färskt bröd, jag kan komma till dem i stället. Men det är svårt att få folk att ringa och beställa. Varför då? – Jag har förstått att svenskar inte vill att någon ska jobba enbart för dem, att de inte vill vara en börda. I Tyskland är det tvärtom, så det blev jag lite förvånad över. Hur ska du lösa det? – Kanske att jag har en bakdag då jag meddelar att "nu finns bröd att beställa eftersom jag redan har bakat". Att jag bakar oavsett om någon beställer eller inte! Brödverksamheten i sitt nya liv i Norrgissjö är Anja nämligen väldigt glad över. I dag är hennes "Anyone Bread" – en blinkning till hennes smeknamn "Anny" – med i Reko-ringen för både Gideå, Trehörningsjö och Björna. En dröm är att kunna livnära sig på försäljningen, med hjälp av en bagarstuga komplett med vedugn. – Det känns fantastiskt att få baka och möta kunderna. Inkomsten är inte alls stor men att brödet säljer slut på marknaderna är helt galet roligt. Jag är kanske på rätt väg för att göra det jag verkligen älskar och det är en jättehärlig känsla. Hur ska ett bra surdegsbröd vara? – Mycket knaprig på utsidan med en fluffig insida, det får inte bli degigt – det ska nästan vara som att bita i luft, säger Anja Boie glatt. TEXT: TOMMY EHLIN FOTO: PRIVAT

RkJQdWJsaXNoZXIy MzE5MDM=