16 COLLAGE NÄTRA NR 7 2025 Niklas så sysselsätter företaget fyra personer, plus ett antal extrajobbare under sommaren och övriga tider vid behov. – Det är ofta födelsedagsfirande, företagsträffar och familjesammankomster här och det speciella är ju då att det är strutskött som står på menyn. Strutsfilé och strutsburgare av våra egenuppfödda djur som Niklas själv slaktat är populärt, men vi har även alternativ för vegetarianer och för de yngre barnen, berättar Mona vidare. Det finns ett 50-tal strutsar på farmen och vi föder upp ett 35-tal kycklingar varje år. En nykläckt strutskyckling väger knappt ett kilo. – De växer dock snabbt och efter drygt ett år väger de mellan 100–130 kg, berättar Niklas, medan han visar runt. – Vi har tillstånd att sälja vårt struts- kött inom hela EU, men allt behövs till vår egen restaurang och lite catering, fortsätter Mona. Vi känner oss priviligierade som får jobba i en så charmig timmerbyggnad och i trivsam miljö. Det är dessutom extra roligt att båda barnen är intresserade och trivs med att jobba i företaget, fortsätter hon. – De har även kommit med nya idéer till menyn och sett till att vi har fått två veckors semester varje sommar och att vi har stängt två dagar i veckan, säger Mona vidare. Det måste vara en bra balans mellan arbete och fritid och det gör ju att vi kan lägga ännu mer energi på att fortsätta göra våra gäster glada och nöjda. Energi som tillsammans med barnens ungdomliga entusiasm torde göra att de med tillförsikt kan blicka fram emot nästa 30 år med Strutsfarmen i Gerdal. TOMMY THELIN  I restaurangen finns även en hörna med hantverk och konst kopplat till strutsuppfödningen. Endast några veckor gamla, men ändå verkar strutskycklingarna så stolta och självsäkra i sitt manér. Strutsarna kommer gärna fram mot staketet när Niklas eller andra människor kommer fram till stängslet.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzE5MDM=