ANUNDSJÖ AKTUELLT NR 3 2025 – Konceptet var, och är fortfarande saft och förädling kan man säga. Jag kokar allting hemma i köket. Jag var bland de första häromkring som började göra äppelmust, ett ton äpplen gick åt första året. Första tiden sålde jag en hel del på olika marknader, sedan kom pandemin och efter det blev det REKO-ring. Numera säljer Elin via den självbetjäningsbutik som finns i byn. Saft, marmelad och sylt handlar det om. – I butiken kan man även köpa korv som är tillverkad av vårt nötkött, samt vissa styckdetaljer, säger Elin och därmed kommer vi osökt in på det som är det stora i företaget, Mårtenssons lantbruk. – Det som bär företaget är jordbruket, säger Elin innan Björn fyller i: – Jordbruket är ekologiskt, allt foder odlas här i byn. I nuläget har jordbruket 60 nötkreatur av rasen Hereford, i april kommer det förhoppningsvis bli ytterligare 20–25 kalvar. – Vi säljer köttlådor till kunder, allt säljs inom kommunen och det handlar om runt 50 kunder/utlämning, och utlämning är tre gånger om året, säger Elin. – Det finns två olika varianter av köttlådorna, 10 eller 20 kilo och hälften i dem är köttfärs och den andra halvan köttdetaljer, berättar Björn. Vinnaren av utmärkelsen MiljÖrnen 2024 offentliggörs sista dagen i mars.■ TEXT: PATRICK EDLUND FOTO: HÅKAN NORDSTRÖM  12

RkJQdWJsaXNoZXIy MzE5MDM=